2021-08-20 648 瀏覽
依家係海港城食飯,個個都知道要用飲食卷有半價,好抵食,但今次見到 翡翠拉麵X滙豐信用卡 有個推廣優惠活動,見到個餐牌基本上都係會食嘅餸菜,所以試咗一下。前菜:雞絲粉皮麻醬超級香!花生醬同芝麻醬嘅比例調教得十分好,兩者嘅香味唔會互搶。雞絲肉嫩滑,粉皮唔會好厚,粉味唔重,配合混醬一齊食,正!點心:上海小籠包小籠包係必點啦,翡翠嘅小籠包係正常發揮啦,係佢哋嘅配料比較特別,一般都係俾薑絲,而佢係俾薑蓉。個人覺得呢個細位唔錯,薑蓉比薑絲更細微,小籠包嘅湯汁唔會被薑絲搶味而同時提鮮!小菜(一):椒麻酸菜魚呢到嘅酸辣味都唔算叫好重,口味係比較適合大眾嘅酸辣度。魚片冇咩骨,食落都好滑,但酸菜就麻麻地。呢到嘅酸菜魚係近似傳統版嘅酸菜魚,個湯比較偏重油,重蒜,但整體不過不失。小菜(二):糖醋雞球非常推薦呢道菜!酸酸甜甜咁好開胃,而且最重要係用雞球唔會外面成層粉漿,啖啖肉。本身豬肉嘅口感比雞肉硬身,而且脂肪含量都比較高,用雞肉代替咗豬肉,呢個做法可以提升口感之餘,仲可以食得更健康。主食:五香牛肉拉麵湯底係清雞湯,拉麵係軟硬適中,牛肉覺得偏鹹咗少少,但夠入味,兩者一齊食,味道都可以中和下。飲品就叫咗一杯凍豆漿

雞絲粉皮

糖醋雞球

小菜(二):糖醋雞球

五香牛肉拉麵

主食:五香牛肉拉麵
飲品就叫咗一杯凍豆漿同一杯檸檬薏米水。
整體而言,成個餐兩個人食都好夠,埋單都係每人$180左右。呢個餐都係一個冇優惠卷下,有匯豐信用卡嘅朋友仔其中一個唔錯嘅選擇。
2021-08-05
30 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠