2019-12-26
#小秘書 今年嘅 #聖誕 過得好特別,下晝同 #屋企人 飲茶,中段時間同 #姪仔、#姨甥女 切咗個 Christmas Cake 🍰🍽 最估唔到嘅係我嘅 Christmas Dinner 會係 #煲仔飯。既然 爸爸媽媽 鍾意,就由佢哋話事啦🤪大家晏晝已經食咗好多嘢,我哋 #三個人 只係叫個 #二人餐,不過食物都唔少㗎,有兩個煲仔飯加兩個點心。爸爸話想食 #煲仔腊味飯,而媽媽就要個 #煲仔蒸雞飯。上枱嘅時候啲水蒸氣沿住 #煲仔 湧出,場面頓時變得好溫暖💙 不過師傅似乎喺飯入面加多咗水,#蒸雞飯 食到底都冇 #飯焦 嘅😉 不過不得不讚佢哋嘅 #沙律蝦雲吞,師傅炸得不油不膩,先將 #沙律醬 混合 #生果,再放喺 #蝦雲吞 上面,口感好夾,咬落雲吞仲會見到大大隻蝦,好驚喜。不過佢價錢亦都比預料中貴,本來$148嘅套餐,埋單嘅時候居然要$215(假日+$20、茶錢每位$9、無服務可言但又要收加一服務費),確實有啲失預算啦😉