2009-08-30 9 瀏覽
最近... 不知怎的, 不斷食嘢... 更沒有飽的感覺, 不得不承認... 我有點瘋狂~ 也可能是, 我肚子缺乏安全感... 因上次買不到鍋貼心心不忿, 早幾天, 又到灣仔上班, 所以再到包點皇! 今次, 我買到鍋貼了! 嘿嘿!! $10 / 4隻... 勁大隻, 又脆又多汁!! 可以的話, 唔落醋食才會吃到餡料的鮮味, 甜味! 同時, 勸大家唔好趁熱食, 因我... 燙到了脷尖~ 實在太多汁了... 其實, 我都係喺好偶然嘅情況底下買到的... 就是在下雨天的時候... 冇人同我爭了!! 嘿嘿~ 我買了8隻, 同家人一起分享~ 但最後我只被配給了兩隻而已!! 除了以上的生煎鍋貼之外, 我還買了其他餃~ 好抵啊! 全部都是$10 / 4隻, 又可以自由配搭的~1. 粉果 我喜歡它的皮, 好煙"Un" ... 餡料夠晒多~ 配合辣椒油及甜醬油 (係醬油, 唔係鼓油!) 就 perfect了... 2. 鮮肉韮菜餃其實, 識得我嘅朋友都知道... 我唔喜歡食韮菜, 韮黃等等類似嘅食物~ 但因為家人喜歡吃, 所以都買了, 而且見個外型幾得意, 有d似蝦餃~ 媽媽說很新鮮 (媽媽! 當然
1. 粉果
2. 鮮肉韮菜餃
其實, 識得我嘅朋友都知道... 我唔喜歡食韮菜, 韮黃等等類似嘅食物~ 但因為家人喜歡吃, 所以都買了, 而且見個外型幾得意, 有d似蝦餃~ 媽媽說很新鮮 (媽媽! 當然新鮮吧! 人哋係即做即蒸的... 請不要開玩笑~), 最後, 我都食咗半隻, 感覺幾好食, 可能有d豬肉餡, 所以冇咁抗拒 ~
3. 素菜餃
這個素菜餃適合清心寡欲, 或是想減肥的人吃的...而我, 兩樣都不是... 但我找不到理由抗拒...一咬落去好彈牙爽口, 我諗係入面的木耳絲及紅蘿蔔所帶出來的味效果呢!~ 它的外型都好得意~ 睇佢好似細細粒, 但原來都唔嘢小的! 睇吓d餡幾澎湃... 呢個餃是我家姐的至愛!
沒有豪華的裝潢, 背後又沒有強勁的名人/名氣橕腰, 但有5星的服務, 且有很多的選擇... 這間小小的包點皇卻擁有米芝連食肆的水準... 有理由相信, 這店在中式食品市場上的發展潛力, 相當大!! 將來可能佔一席位~

餃餃震
生煎鍋貼