2014-12-16 2578 瀏覽
每個打工仔心目中, 都有一個HAPPY FRIDAY每個中環既打工仔心目中, 都有一個HAPPY HOUR小弟既HAPPY HOUR就係HAPPY FRIDAY既LUNCH TIME, S.O.D. (食好O的)今個WEEKLY S.O.D LUNCH就係揀左擺花街既麵圃. 小弟上次係夜媽媽來的. 今次係小弟要做個回頭客人第二次探索麵圃.幾經辛苦, 我從皇后大道中, 攀登上到擺花街, 去到門口時, 嚇一嚇, 跳一跳. 要排隊等位. 小弟作為一個理智既香港人, 要排隊既餐廳, 尤其是中午, 我基本會立即放棄, 但又因為剛做完攀登運動既原故, 雙腳已經不想再作動彈, 我決定唔理智一次.可幸中既可幸, 中午等得唔算耐, 大概等左兩個字就進入到, 否則凍到變雪條.由於已經落左單, 熱騰騰既湯麵s, 好快就放在係小弟和同行工友面前.小弟點既酸菜安格斯牛肉麵 (配薯粉). 湯底一如上次出色, 既辛又酸. 跟牛肉意想不到的配搭. 薯粉Q彈, 印象中呢度既薯粉係呢度先有. 酸菜本身也是意想不到的出色, 強! 工友點既火焰龍蝦麵 (配墨魚麵). 強搶了工友一啖龍蝦湯. 好濃郁. 見到龍蝦, 我不禁倒抽一
每個打工仔心目中, 都有一個HAPPY FRIDAY
每個中環既打工仔心目中, 都有一個HAPPY HOUR

酸菜安格斯牛肉麵

火焰龍蝦麵
工友點既火焰龍蝦麵 (配墨魚麵). 強搶了工友一啖龍蝦湯. 好濃郁. 見到龍蝦, 我不禁倒抽一口涼氣, 想大聲高歌一句 "你~當我是龍蝦~吧!" 墨魚麵有啖啖的墨汁麵, 麵身都算掛湯, GOOD!
勁辣皇豬耳
些牙既勁辣皇豬耳. 豬耳口感爽脆, 跟勁辣皇十分配襯. 有川菜館水準!

總括來講, 呢度湯底麵底, 啖啖都食得出是誠意之作. 等了10分鐘. 值了!
2014-12-12
10 分鐘 (堂食)
酸菜安格斯牛肉麵
火焰龍蝦麵