2018-08-09
THE ONE最近搞左個美少女戰士展覽,為了重溫兒時回憶,決定過去打卡!突然諗起:「係wo!呢度都有利寶閣,好掛住上次係銅鑼灣食的叉燒飯同原盎佛跳牆呢!」於是,我同男朋友就搭lift上17樓了。落地玻璃、水晶吊燈、無敵大海景!店內較小,但豪華有氣派的環境令我印象頗深!餐牌介紹:平有平食,貴有貴的道理,利寶閣確真比其他酒樓少少費,但他的菜式上用料相對落本,羊毛出自羊身上,呢一點可理解。相對來說,原盎佛跳牆及谷飼豚肉叉燒飯用料同樣較貴重,其實用$188的價錢,能吃上鮑魚、魚翅、花膠、貴價豚肉等,他們落足本,絕不欺場,火侯控制得宜,價錢真的合理。谷飼豚肉叉燒飯:呢邊叉燒厚身又大舊,一口食唔哂架,肥瘦適中,又香又腍,加埋蛋汁及甜鼓油撈飯(呢邊冇豬油提供,是我幾失望的!),能夠重溫味道,正!原盎佛跳牆:出面真係好小機會食到架,無味精,湯底清甜,也有鮑魚、花菇、雞腳、魚翅等,甚有鮮味,好飲到停可了!清新又帶點麻辣的小菜!原本我想叫2set原盎佛跳牆及谷飼豚肉叉燒飯,點知男朋友極力阻止我,說想試多2個菜,少食多滋味wo,所以就聽聽話話叫多左肉絲煎兩面黃 $118:香脆,啖啖卜卜聲,好大份,其實...
餐牌介紹:
清新又帶點麻辣的小菜!
肉絲煎兩面黃 $118:香脆,啖啖卜卜聲,好大份,其實...2個人又點會食得哂呢
極力推介:糖心宮爆蝦球 $128
一款菜式,多種配搭,師傅用了葱段,姜片,蒜瓣,大干辣椒,花椒等炒合面成,蝦膠包住皮蛋炸香,另有黃金蝦(已脫殼),肉質好彈牙好食,最重要是非常新鮮,兩者再點一點底下的甜酸汁(偏甜),令我感到甜甜酸球,卻帶有麻辣味,味道幾得意。