2010-08-18
2 個辣怪麻辣癮又發作, 本一心想去' 隨變 ' 吃雞煲( 中辣大麻 ), 話知佢冷氣唔夠, 熱到汗流浹背都要去頂頂癮, 我真係等不及老闆娘月尾搬新鋪, 出了地鐵站打電話給老闆娘叫她弄雞煲, 怎知告訴我全店滿座, 最快 9:00pm 才有位, 嘩! 有無攪錯 ! 30多度絕對唔夠冷氣都滿座, 老闆娘真係要多謝某飲食雜誌今期的專題 " 殺麻辣 " 我就真係多得個本雜誌唔少囉 2 怪在佐敦瞎盪, 又不想往廟街某 2 間麻辣店, 因為都唔好食. 心想莫非要往譚仔落腳 ?!眼前突看到' 重慶回味香 ' 小店, 2 怪不理三七二十一進去才算, 一進店空氣內瀰漫着花椒和辣椒香氣, 噢 ! 一定錯不了差不了, 店子好細, 祗有10 多個座位, 店內也坐滿了客人, 老闆問介不介意坐在路口位 ? 當然唔介意啦, 最緊要好食. 看見隣桌點滿一枱涼拌菜, 就和辣怪說不如多試幾款涼菜, 唔夠飽才叫水煮魚吧 ! 終於 2 隻怪獸點了 : - 川北涼粉 $15 - 辣和麻都恰到好處, 不死鹹, 味道有層次. 祗是涼粉條比較幼, 粗身點會更好. 四川涼麵 $12 - 初段沒有多大感覺, 祗覺甜.酸.麻.辣樣樣
我就真係多得個本雜誌唔少囉
終於 2 隻怪獸點了 : -
四川涼麵 $12 - 初段沒有多大感覺, 祗覺甜.酸.麻.辣樣樣都有點點, 開胃好味,
忍不住一口接一口的吃下去, 但祗瞬間麻和辣就慢慢在味蕾滲出,
舌頭在打顫. 嘩, 又平又正 ! 唯一缺點是麵條淋了點
蒜泥白肉$22 - 每一片五花腩都切得薄薄的肥廋相間, 肉滑不嚡, 醬汁帶甜味,
祗略嫌蒜泥少了點
紅油抄手$18 - 餛飩肉嚡, 可以不吃.
香油萵荀 $12 - 祗有簡單的香油 / 芝麻作點綴, 但清鮮好吃, 忍不住吃了 2 碟
口水雞例牌 $35 - 夠麻夠辣夠香而雞又夠滑, 讚
再來多碗 2 餸 ( 豬紅. 豬肝 ) 薯粉配大辣麻辣湯底, 豬紅普通,
但豬肝出奇的滑和好吃, 麻辣湯底也對味. 薯粉煙韌有嚼勁,
再配上炸黃豆粒 ( 這店是用炸黃豆替代花生粒 ) 、肉碎及炸菜粒同吃,
眨吓眼就吃光一大碗
再加 2 罐啤酒, 埋單 $163 - , 好滿足 ! 已跟辣怪約定下星期要試水煮了.
看着這小店讓我想起當日嶄露頭角的 ' 聯記川王 ' , 但現在的 ' 聯記 ' ......
唉 ! 不消提 我唔會再幫襯囉 連 ' 川粵 ' 也比她好味 !
* 可惜沒帶相機影相, 祗問老闆拿了咭片 *