2023-10-26
✨ 松露蘑菇可樂餅($19)Bite size,炸起嘅可樂餅外皮非常酥脆,內餡混合咗牛奶、100%嘅黑松露醬及鵝肝醬,最特別係仲加上花菇(有啲難想像西班牙菜會加入花菇 😂),內餡真係幾濃郁 🤭。✨ 蟹肉可樂餅($19)份量同外皮同上,內餡混合咗蟹肉同牛奶好Creamy 😝。✨ 傳統煎蛋餅配鱈魚($92)可以揀配鱈魚/辣肉腸我哋揀咗鱈魚,切落去中間仲保留到少少蛋汁 😙,中間嘅薯仔一層一層,配埋醬都幾惹味~😙。✨ 庇里牛斯山羊排($308)雖然比起上一次嚟係加咗價,但水準依然~上枱嘅時候聞到陣陣羊香 🤭,色澤淡粉紅而不血,好鮮嫩 🤤,切開咗一條條每一條都啖啖肉,慢煮嘅羊肉口感軟腍且帶少少羶味,配搭嘅大蒜忌廉汁亦相當Match,好味 😋。✨ 西班牙紅蝦短麵($288)是日廚師推介之一,可以揀飯/短麵,揀咗比較少食嘅短麵。新鮮紅蝦鮮甜多汁,短麵吸滿汁再輕煎,再加埋蝦嘅蝦汁濃烈香口 😙,另外仲加Ailioi同Romesco醬,不過份量都算細 🫢。✨巴斯克芝士蛋糕($88)今次嚟又Encore返芝士蛋糕 🤭,要預留30分鐘等上枱因為係即焗,面層焗到焦焦哋下面嘅芝士蛋糕按照傳統巴斯克做法焗成半生熟,
✨ 蟹肉可樂餅($19)
份量同外皮同上,內餡混合咗蟹肉同牛奶好Creamy 😝。
✨ 傳統煎蛋餅配鱈魚($92)
✨ 庇里牛斯山羊排($308)
✨ 西班牙紅蝦短麵($288)
✨巴斯克芝士蛋糕($88)
今次嚟又Encore返芝士蛋糕 🤭,要預留30分鐘等上枱因為係即焗,面層焗到焦焦哋下面嘅芝士蛋糕按照傳統巴斯克做法焗成半生熟,非常濃郁嘅芝士香 🤤。
✨ 日蝕時空($58)
顏色幾靚 🤭,係黑加侖子加橙汁,酸酸甜甜。
位於長沙灣嘅西班牙菜小酒館,亦係本人私心喜歡餐廳其中一員,今次又Encore 🤭。今次Encore咗一啲之前食過嘅菜式同埋食咗一啲新菜式,味道上依然非常對口味 🫣,今次係平日夜晚去都見坐無虛席,可見人氣都幾高 🤭。
🧾 需加一服務費
💰 $960