2019-06-10
夏日熱辣辣,當然要食翻碗凍豆腐花啦,但糖水鋪啲豆花難以令人滿足,係眾多間店鋪入面,有幸比我係紅磡揾到間「元朗阿玉豆腐花」今次唔洗疊羅漢都可以食到元朗野😂依間有堂食或外賣,但堂食就得門口幾張櫈仔,如果比人坐哂就要立食,不過唔好以為係門口食一定熱死同污糟,佢門口好乾淨,熱天食埋碗「凍黑豆腐花」,唔洗冷氣都透心涼,加埋自助調味區,要幾甜完全由自己控制,怕甜嘅人就啱哂,豆花唔啱重有涼粉㗎,「花奶涼粉」好似無咩特別咁,但店家問我要唔要加紅豆,我立刻呆左幾秒,加紅豆係咩玩法呢!有新嘗試當然要試下啦,令人估唔到味道意外地夾,唔會有為和感,紅豆甜得黎唔會過龍剛剛好,涼粉冰涼爽口,食完透心凉,感覺叉滿電啊!重點介紹「客家糍耙」,店家講係每日新鮮即製,唔會留過夜,每日限量發售,味道偏甜,但又唔會太過火,皮薄加超多餡!!!都係15蚊三粒,性價比高,現場食完,都有啲唔夠喉😅除凍品之外重有熱,冬夏都有個好去處了~
不過唔好以為係門口食一定熱死同污糟,佢門口好乾淨,
熱天食埋碗「凍黑豆腐花」,唔洗冷氣都透心涼,
除凍品之外重有熱,冬夏都有個好去處了~