2023-01-03
我哋一行3人,其中一位食八道菜嘅廚師發辦,而另外2位就食鍋物廚師發辦,2款都有先付、小八寸、特色壽司、炸物、燒物同甜品,分別在於主食一款係食鍋物,另一款係有煮物同湯烏冬/天丼。我哋share黎食,咁就可以試哂2款廚師發辦。十二月冬季廚師發辦 ($338)/ 鍋物廚師發辦 ($398)先付: 日本水果蕃茄刺身⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀小八寸: 胡麻豆腐、金山寺味噌、小漬物、清水豆腐、胡麻菠菜、銀杏今年嘅小漬物換上類似配白粥嘅冬菜,齋食味道比較鹹,配青瓜黎食味道啱啱好。胡麻豆腐同菠菜一如以往咁好食。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀特色壽司: 蜜糖豆軍艦、紅椒、稻荷(腐皮)壽司、卷物第1次食蜜糖豆軍艦,蜜糖豆係口內爆開,口感幾得意。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀炸物: 粟米、牛油果天婦羅(八道菜版本有多一件蓮藕天婦羅)燒物: 紫菜烤麩、燒汁腐皮金針菇卷烤麩口感似淋嘅年糕,配紫菜黎食味道鹹鹹哋,外脆內軟。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀鍋物廚師發辦: 蕃茄濃湯涮涮鍋 配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀什錦什菜盤配料: 福袋 (入面裝有年糕)、娃娃菜、菠菜、粉絲、高野豆腐、冬菇、金菇、本菇、甘筍上次我哋叫豆乳涮涮
先付: 日本水果蕃茄刺身
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
特色壽司: 蜜糖豆軍艦、紅椒、稻荷(腐皮)壽司、卷物
第1次食蜜糖豆軍艦,蜜糖豆係口內爆開,口感幾得意。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
炸物: 粟米、牛油果天婦羅
(八道菜版本有多一件蓮藕天婦羅)
燒物: 紫菜烤麩、燒汁腐皮金針菇卷
烤麩口感似淋嘅年糕,配紫菜黎食味道鹹鹹哋,外脆內軟。
鍋物廚師發辦:
蕃茄濃湯涮涮鍋
配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
上次我哋叫豆乳涮涮鍋,因為前菜又係豆腐,食完成口都係豆漿味,感覺比較寡,所以今次我哋就試蕃茄濃湯。鍋物上菜時什錦什菜盤嘅配料已經放哂入鍋入面,水滾後就可以食。蕃茄湯味道酸酸哋,幾濃郁。
廚師發辦 (八道菜):
煮物: 西京大根煮
表面嘅麵豉醬鹹鹹哋,白蘿蔔煮得夠淋。
食事: 鮮檸清湯烏冬
甜品: 芝麻雪糕、蕨餅
芝麻雪糕好好食,好香黑芝麻味,表面再放咗花生碎。