2024-07-08 2481 瀏覽
作為香港人的「家鄉」,日本的美食文化,深受香港人的喜愛😆不過普遍的日本料理,大多集中在壽司刺身、拉麵、懷石料理等食物,對於素食人士而言選擇較少😖但在灣仔,一間專賣日式素食料理的餐廳卻映入眼簾👀餐廳把日式料理和素食兩個組合二合為一,令各款菜式完美呈現在餐桌上。絲毫不比葷食料理遜色👍🏻環境🌴沒有華麗的設計,卻予人一種舒適的感覺:環境非常乾淨,加上柔和的燈光,舒服到使人差點睡着😴😴食物🍱選擇貴精不貴多:午市提供兩款定食;客人另可預訂$368的素食omakase,價錢不貴,豐儉由人🤔今次order了一平一貴的定食,平的定食是$98,包括三款前菜、一款主食及一款甜品;貴價定食是$188,少一款前菜,但多一客壽司拼盆和燒物拼盆,值得一試👍🏻前菜🥗🔸蕃茄鮮腐皮🍅🔸牛油果沙律🥑🔸高野豆腐🥛🔸玉子燒🥚🔸炒蓮根🫚💡前菜經過精挑細選,非常開胃:鮮腐皮非常香滑,而且豆味濃郁;高野豆腐一咬入口,汁液慢慢爆發出來,口感極佳😋💡初時不知炒蓮根是甚麼食材,原來是蓮藕。蓮藕很爽口,不錯👍🏻💡玉子燒和牛油果沙律正正常常👌🏼主菜🍜🔸青檸冷湯素麵🍋‍🟩(+$20)🔸糙米飯+味噲湯🍚🔸壽司拼盆🍣🔸燒物拼盆🍢💡青檸冷湯素麵很值得

環境🌴

🔸玉子燒🥚
🔸炒蓮根🫚

💡玉子燒和牛油果沙律正正常常👌🏼

主菜🍜
🔸青檸冷湯素麵🍋‍🟩(+$20)
🔸糙米飯+味噲湯🍚
🔸壽司拼盆🍣
🔸燒物拼盆🍢
壽司拼盆、燒物拼盆

💡青檸冷湯素麵很值得推介:青檸在湯麵上桌時已置在麵上,青檸汁會慢慢滲入鰹魚高湯,所以鰹魚湯和青檸味交錯,但又不會搶走對方的味道👅另外,素麵很幼身。這個麵很適合夏天享用😛
💡以紅椒🌶️、杏鮑菇等食材製成的壽司,賣相絕不比真實的壽司遜色:其中杏鮑菇面燒至微焦,很香😆
💡燒物是彷金菇肥牛卷和烤豆腐🍢,像真度高,賣相不過不失👍🏻

甜品
🔸日式和果子🍡

服務🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️
老闆笑容可掬:他非常用心地介紹不同食物給客人,同時亦不厭其煩地協助我們拍照📷🤓
2024-06-12
10 分鐘 (堂食)
壽司拼盆、燒物拼盆
每一道菜都很精緻,雖然是簡簡單單,但就是日本的懷石料理特色。擺設,上盤,次序,時間,都跟在日本吃的差不多,不拘不趕。印象最深刻的,就是天婦羅那道菜,其中有以炸餅最令我深刻。粉漿透薄,新鮮熱辣,不油不膩,真像在日本的高級食肆品嚐中。另外就是湯麵。本想着只是簡簡單單的一個素麵,但他們也很講究,教我們如何將青檸檬扭出皮上面的青檸香味出來,融入素麵中,服務細緻。由於是素食,起初沒有想像到味道、質感,都會跟日本和食一樣。所以是有驚喜。不同的,就真的只是沒有肉。但也正是素和食的精髓所在。希望此店生意興隆,也能維持這個對得住大家的價格。

希望此店生意興隆,也能維持這個對得住大家的價格。
2024-06-07
慶祝紀念
生日
  • 什錦天婦羅
  • 青檸素麵
  • 高野豆腐
2024-05-12 1906 瀏覽
我比較少研究日本素食餐廳,在灣仔的而有好食的,我覺得居素屋都算唔錯,仲有個好好禮貌嘅日本職員來過都有4-5次,我最喜歡要算係青檸湯麵了食落開胃店員亦會教/示範用筷子扭青檸方法午餐可揀埋幾款小食又可以配素sushi,牛油果沙律又係必點的仲有甜品,多數每次都係唔同款的雪糕糯米滋,仲好好味有時想食下素呢間係不錯的選擇喔

來過都有4-5次,我最喜歡要算係青檸湯麵了
食落開胃店員亦會教/示範用筷子扭青檸方法
仲有甜品,多數每次都係唔同款的雪糕糯米滋,仲好好味

有時想食下素呢間係不錯的選擇喔
2024-05-03 1767 瀏覽
呢間餐廳部分阿姐態度還好。但我前兩日去食lunch,除咗埋單時一句多謝也沒有,果個戴眼鏡嘅短髮大嬸侍應服務態度都好差。佢斟杯茶黎之後,我問佢可唔可以另外俾我一杯水,佢第一個反應,就係問我有冇飲過杯茶,如果冇就要收返先....我唔知點解佢咁堅持要收返杯茶囉。後來佢幫緊我加水嘅時候,而我朋友就想加茶。我只是講一句“唔該”,想去提醒佢記得幫我朋友加茶,但佢就即刻黑晒口面咁話:“我當然記得啦!做野梗係要一樣還一樣嘛!” 其實我只是講一句“唔該‘’,佢洗唔洗用咁樣嘅態度對待食客呢?難怪好多人話香港服務業態度差。總之我同朋友以後都唔會再去呢間餐廳……

2023-12-02 3272 瀏覽
未食過咁正式既素食居酒屋,同朋友慶生就決定試下,環境好舒服,好似去左日本咁晚餐得兩款omakase,因為火鍋一定要兩人份。綠茶好濃好飲,柚子豆腐沙律加左d脆米,口感好好👍🏻而其他冷盤小菜其實味道都原錯,但有d恐怖係放食物的大木板,仔細d睇上面有黑色點點,似發霉狀,木容器處理不當就容易有呢個問題🙈呢個炸壽司超好食,食落口仲好熱又脆,加埋芒果酸甜,好食過海鮮壽司啊!天婦羅炸漿薄,唔油膩,而金菇腐皮卷超!正!一咬菇去爆汁,一舊唔夠喉😢而柚子涼麵好fresh 好食,咖哩飯就普通左d。整體食物不錯,服務態度好好,店員會主動幫忙拍照!
晚餐得兩款omakase,因為火鍋一定要兩人份。

整體食物不錯,服務態度好好,店員會主動幫忙拍照!
2023-11-03
慶祝紀念
生日
  • 青檸素麵
2023-11-29 2172 瀏覽
呢排同事成日嚟問我,有冇啲平民啲嘅好去處推介。今日兜兜轉轉,撞正咗間小店,樣樣都得,仲要素食?心諗: 咁正!入去一試,真係叫人驚喜連連🌱👀!有個日本背景嘅大哥,客氣哂,整個午餐套餐份量同選擇性都適中,不過冇諗過素食可以滋味咁足!主角係冷麵,面條Q彈得嚟又滑溜,扭上一舊青檸🍋,清新提味到不得了。前菜仲有一條用日式醬油炒得外脆內嫩嘅豆腐,一句「雪中送炭」幾啱用。玉子烧就唔止普通滑,佢嗰種細緻,食落似乎連心情都靚晒!點解一個咁簡單嘅料理可以整得咁有水準?而啲素天婦羅,外皮脆爽,蕃薯甜得剛剛好,每啖都實在夠晒口感!真係要讚下,做素食都可以做到咁有心機,咁有喜悅。我坐喺度,一邊食一邊珍惜呢一餐,港式嚟講,真係正到爆,足足夠我話你知:灣仔,我又搵到寶啦!🍽️😋💖

2023-06-22 4616 瀏覽
之前有朋友介這一間素食店給我,於是今日同一位食素嘅同事一齊去食lunch , 去到的時候都開始多人,所以最好預約定先。今日我們都叫了輕盈午餐三個主餸一個主食。主食有烏冬、蕎麥麵、糙米飯、檸檬湯素面、和咖喱飯。我們二人也選擇了麵食,午餐來到的時候賣相非常精緻,而且不油,看著也很清淡。心想可能只係有型,但味道可能… 點知係好有驚喜,看似清淡,但味道剛剛好,以素食來說確實高質。賣相同味道我都非常滿意。除此之外店舖嘅裝修都係以簡約風同白色為主,食得一餐係餐廳非常之整潔。我個人非常喜歡,重點係食完這個午餐之後我已經計劃好下次叫什麼😜。如果你係一個素食者必定要一試,推介👍🏻
輕盈午餐
2023-06-21
午餐
輕盈午餐
2023-04-18 3937 瀏覽
全部都係野菜料理,冇齋口唔齋心嘅植物肉一開始嘅蕃茄,外貌已經好靚,食落去即刻心心眼,好甜好好食,朵花係用蕃茄皮包嘅,一個蕃茄一刀到底,完全係廚師嘅刀工壽司拼盤上面嘅吞拿魚,係用生薑扮嘅,食落好嫩滑,真係似魚幾款冷麵同樣精彩,已經飽飽地,酸酸地嘅冷麵,好開胃,即刻有返食慾之後仲有鍋物嘅蕃茄湯,落足料好好味要highlight一下天婦羅嘅粟米,好甜仲有士多啤梨大福,入邊有紅豆餡,士多啤梨又好甜好好食幫手嘅店員係嚟咗香港好耐嘅日本人,好好傾
全部都係野菜料理,冇齋口唔齋心嘅植物肉
壽司拼盤上面嘅吞拿魚,係用生薑扮嘅,食落好嫩滑,真係似魚
之後仲有鍋物嘅蕃茄湯,落足料好好味
要highlight一下天婦羅嘅粟米,好甜
仲有士多啤梨大福,入邊有紅豆餡,士多啤梨又好甜好好食
幫手嘅店員係嚟咗香港好耐嘅日本人,好好傾
2023-04-13
  • 什錦天婦羅
2023-04-09 3255 瀏覽
朋友請食飯,去左呢一間高質日本素食餐廳,坐落於灣仔街市附近既商業大厦,人流唔算多,但到7點鐘左右,全間餐廳滿座。👍😆個煲另外嗌既,不過個餐都夠多野食,我地兩個捧住個肚走。😆牛油果沙律,蕃茄豆腐三食,天婦羅,串燒,壽司,樣樣都好精緻,擺盤好靚好完美,令人感覺舒服同埋食得放心。最後既雪糕同啫喱甜品都好出色,啫喱應該係用成個橙皮注入啫喱雪凍再cut開俾客人,雪糕應該係hagadaz? 😆個雪糕好香濃既綠茶味,讚,令人好想食多一球。😆

個煲另外嗌既,不過個餐都夠多野食,我地兩個捧住個肚走。😆
  • 壽司拼盤
2023-01-25 3030 瀏覽
有時會吃素,慶幸灣仔吃素的地方不少,而當中更有這間具有特色的日式素食店。這天跟同事來這裏午膳,用餐經驗和諧舒適。這天我們叫了一個豐盛午餐和一個輕怡午餐,一起share。豐盛午餐先有個素壽司和燒物拼盤,素壽司拼盤美味可口,燒汁味濃。而前菜我們分別叫了高野豆腐、玉子燒、麵鼓茄子等,每道前菜都十分細緻,選擇多樣豐富,味道甚佳!而主食我叫了蕎麥麵,同事則叫了青檸冷湯素麵,兩個麵都麵質彈牙,十分飽肚,整個套餐加起來,教人十分滿足,配合上餐廳的日式裝潢,予人和諧舒適感覺。

2023-01-04 3069 瀏覽
每次幫襯這間食肆,都懷有一個尊敬的心。由於略為認識店主,知道他們很有心營運這間素食餐廳,每次來都是為了支持及品嚐他們的日式精緻素食。今晚平安夜,特選素食,慶祝聖誕,就第一時間想起這間精緻嘅日式料理餐廳。他們亦有聖誕menu兩款。有聖誕日式素食料理,及日式火鍋,我們選擇了兩份火鍋,給一份素食堂食,另外再有一份日式素食料理外賣。跟一般普通日式料理一樣,上枱presentation 精緻美觀,令人看得賞心悅目。當然全部以素食為主,進餐後身體完全零負擔的感覺。而且油份相對亦比較少。因為沒有肥美魚生的油份,餐後有仙氣的滿足感。店主全部以特別精緻嘅食材,提高整餐飯之質素。選用材料,屬於上乘之選。不用擔心不會飽,幾個壽司飯團,其實足以令到你有滿足感。光顧此店,要欣賞食物的質素及服務。致於這一餐素食,這個價錢,是否適合就見仁見智。

光顧此店,要欣賞食物的質素及服務。
致於這一餐素食,這個價錢,是否適合就見仁見智。
六小勺
芝麻雪糕+士多啤梨糯米糍甜品
  • 天婦羅飯
  • 甜品
2023-01-03 4391 瀏覽
我哋一行3人,其中一位食八道菜嘅廚師發辦,而另外2位就食鍋物廚師發辦,2款都有先付、小八寸、特色壽司、炸物、燒物同甜品,分別在於主食一款係食鍋物,另一款係有煮物同湯烏冬/天丼。我哋share黎食,咁就可以試哂2款廚師發辦。十二月冬季廚師發辦 ($338)/ 鍋物廚師發辦 ($398)先付: 日本水果蕃茄刺身⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀小八寸: 胡麻豆腐、金山寺味噌、小漬物、清水豆腐、胡麻菠菜、銀杏今年嘅小漬物換上類似配白粥嘅冬菜,齋食味道比較鹹,配青瓜黎食味道啱啱好。胡麻豆腐同菠菜一如以往咁好食。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀特色壽司: 蜜糖豆軍艦、紅椒、稻荷(腐皮)壽司、卷物第1次食蜜糖豆軍艦,蜜糖豆係口內爆開,口感幾得意。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀炸物: 粟米、牛油果天婦羅(八道菜版本有多一件蓮藕天婦羅)燒物: 紫菜烤麩、燒汁腐皮金針菇卷烤麩口感似淋嘅年糕,配紫菜黎食味道鹹鹹哋,外脆內軟。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀鍋物廚師發辦: 蕃茄濃湯涮涮鍋 配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀什錦什菜盤配料: 福袋 (入面裝有年糕)、娃娃菜、菠菜、粉絲、高野豆腐、冬菇、金菇、本菇、甘筍上次我哋叫豆乳涮涮

先付: 日本水果蕃茄刺身

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
特色壽司: 蜜糖豆軍艦、紅椒、稻荷(腐皮)壽司、卷物
第1次食蜜糖豆軍艦,蜜糖豆係口內爆開,口感幾得意。

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
炸物: 粟米、牛油果天婦羅
(八道菜版本有多一件蓮藕天婦羅)

燒物: 紫菜烤麩、燒汁腐皮金針菇卷
烤麩口感似淋嘅年糕,配紫菜黎食味道鹹鹹哋,外脆內軟。

鍋物廚師發辦:
蕃茄濃湯涮涮鍋
配什錦什菜盤、食事: 烏冬 (二人前)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

上次我哋叫豆乳涮涮鍋,因為前菜又係豆腐,食完成口都係豆漿味,感覺比較寡,所以今次我哋就試蕃茄濃湯。鍋物上菜時什錦什菜盤嘅配料已經放哂入鍋入面,水滾後就可以食。蕃茄湯味道酸酸哋,幾濃郁。

廚師發辦 (八道菜):
煮物: 西京大根煮
表面嘅麵豉醬鹹鹹哋,白蘿蔔煮得夠淋。

食事: 鮮檸清湯烏冬

甜品: 芝麻雪糕、蕨餅
芝麻雪糕好好食,好香黑芝麻味,表面再放咗花生碎。

2022-12-30
2022-12-08 1578 瀏覽
十分有心做的素食,日藉(疑似)老板十分友善有禮,有位比較有年紀嘅服務員姨姨次次都主動問“識唔識用筷子扭青檸”。full lunch set同lite lunch set都試過,各有優勢,lite其實已經夠飽,而且青檸冷素面令人一試難忘,湯都飲埋。full lunch 好豐富,每款都係誠意之作,絕對值回票價。前菜份量充足,輕盈午餐大三款揀,身(胃)心都十分滿足。用餐過程太享受,儘管係素食但絕對唔會覺得寡,已經變左喺灣仔嘅飯堂!
前菜份量充足,輕盈午餐大三款揀,身(胃)心都十分滿足。
  • 青檸冷湯素麵
  • 輕怡午餐
  • 高野豆腐
Plant-based Japanese restaurant with healthy, homey foods made from fresh ingredients. 🇯🇵  📍𝐖𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐚𝐢 𝐈𝐬𝐨𝐲𝐚 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭  First visit ever! We came for lunch on a weekday, it was busy but not too packed so we didn’t have to wait and could sit comfortably. They have two different sets for lunch and we ordered one of each.  𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 (HK$98) (3 Starters + Main + Dessert) 𝐃𝐞𝐥𝐮𝐱𝐞 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 (HK$188) (2 Starters + Sushi Platter + Grilled Platter + Main + Dessert)  𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿🤤 4.5/

📍𝐖𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐚𝐢

𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
Sushi Platter & Grilled Platter

𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
We got grilled okras and teriyaki enoki rolls wrapped in soya bean skin, both delicious!
🤤 4.5/5

𝘚𝘛𝘈𝘙𝘛𝘌𝘙 (8 options)

𝗞𝗼𝘆𝗮 𝗧𝗼𝗳𝘂
Koya Tofu

Soft and juicy, simply satisfying.

𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗼𝘆𝗮 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗵𝗲𝗲𝘁
Mushroom with Soya Bean Sheet

𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
Avocado Salad

My personal favourite- the avocado 🥑 and tofu were creamy which went perfectly with crunchy coleslaw.
🤤 5/5

𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗼𝗮𝗰𝗵𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴
Japanese Poached Egg

𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮
The batter was thin and the natural sweetness of the pumpkin was amazing.
🤤 5/5

𝘔𝘈𝘐𝘕 (6 options)

𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 (+HK$20)
Cold Ramen

So colourful and refreshing. I love the chewy texture of the ramen. The veggies on top were all fresh and light - perfect for summer! 🍜
🤤 4.5/5

𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗥𝗶𝗰𝗲 (+HK$10)
I love the curry base, a classic Japanese style which was sweet and mild. The Japanese rice was cooked perfectly. However, I only got few potato cubes which was a bit disappointing. 🍛
🤤 3.5/5

𝘋𝘌𝘚𝘚𝘌𝘙𝘛

𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶
Tiramisu Mochi

Great end to the meal, the mochi was very QQ and not overly sweet.
🤤 4.5/5

🌱 Vegetarian-paradise: So many options even for set lunch, they are also vegan-friendly, you can request to skip milk and or egg. 🍲 They have seasonal Omakase sets for dinner including one with shabu shabu!
💰 HK$110-210 pp
⭐️ Overall rating: 4.5/5
🤔 Revisit? Absolutely! 💯 This is the kind of vegetarian food that I love the most - no processed foods, minimal seasoning that highlights the natural freshness of the plants. 🌱
Koya Tofu
Mushroom with Soya Bean Sheet
Avocado Salad
Japanese Poached Egg
Cold Ramen
Tiramisu Mochi
2022-10-08 2237 瀏覽
想食好耐ga la~💖佢其實有日式素菜omakase不過今日就lunch來試吓set lunch 先😋😋今日揀個輕怡午餐 $98另加一3個前菜1個主菜主菜 🍋青檸素麵 🥢一如預期 水準之作湯可以揀冷湯定熱湯本身呢個麵,冷湯係好食D響日本係夏天美食但係而家都叫做入秋所以我揀熱湯不過D前菜就normal 不過不失係牛油果沙律入面加左D炸粒令到口感好豐富 加$50 食我最愛的おでん關東煮🍢但係就都係無乜特別我希望個蒟蒻可以大舊D大根可以再入味D不過呢度勝在 清清靜靜又坐得舒服
想食好耐ga la~💖

🍋青檸素麵
青檸素麵

🥢一如預期 水準之作
湯可以揀冷湯定熱湯
本身呢個麵,冷湯係好食D
響日本係夏天美食
但係而家都叫做入秋