2023-10-23
前幾日先至同朋友講,想搞個廣州美食之旅,今日之後又多個理由了。剛剛係凱悅軒認識了一個廣州嘅師傅,佢係來自廣州柏悦酒店悦景軒黃師傅,佢啱啱嚟咗香港凱悅酒店做客席廚師,短短幾個星期佢就帶咗幾個廣州嘅首本名菜嚟香港。雖然師傅只係留大約兩個星期,不過唔使擔心,呢個黑珍珠客席廚師推介menu會去到11月底。幾個菜式,椒香汁花螺、鹽燒新疆羊排、湛江雞啫遼參都不能錯過,全部都係廣州柏悦酒店悦景軒嘅有名菜式。最大推嘅一定係鹽燒新疆羊排,喺香港一定無聊食過咁好食嘅羊排,鹵水入味一小時後再燒,當然再睇羊排大小再調整時間,之後再燒個皮,個羊排非常之嫩,好似食緊羊腩煲咁嘅感覺,但層皮外層卻輕輕燒得好好,加少少辣辣地嘅孜然粉,成個感覺更佳。食完呢個之後,簡單一句就係燒咗嘅羊腩煲嘅羊腩,的確好想再上廣州搵師傅睇吓佢有冇其他勁野,不過如果你愛吃羊,都值得專程嚟試吓呢個菜式。湛江雞啫遼參個汁簡直係靈魂,用上好新鮮嘅雞同非常大條嘅遼參,送飯係一絕。蜜汁煙燻筍殼魚呢個又係大癲級,食落去我以為食緊燒鱔,個甜度適中,而筍殼魚比起鱔無咁厚但肉質更特別,呢個乙同羊排一樣非常之驚喜。講番前菜椒香汁花螺,都係一絕,平時喺潮州嘢食凍螺
講番前菜椒香汁花螺,都係一絕,平時喺潮州嘢食凍螺,都好少食到咁鮮甜,而且有咁大嘅椒香味,相信師傅選調味料同材料都一定好有心機。
清清地加多個方魚炒芥蘭,都幾好食。
時令當然要食蟹,蟹粉拌淮山麵,雖然唔係好似深圳嗰啲蟹粉佈滿成個麵咁澎湃,但整體味道都很高貴,唔係師傅嘅出品,但係呢個結尾都唔錯。
有興趣就記得快啲,去到11月尾仲有時間,如果唔係就要去廣州見㗎啦。