2024-10-10 180 瀏覽
別忘了地址: 太和大埔太和路12號太和廣場西翼2樓227號舖今日同朋友仔喺太和呢邊覓食,一向好少去太和嘅我哋都唔知有咩好食,然後就決定喺OpenRice 搵吓有咩餐廳推薦。我哋見到依間別忘了台式火鍋店好吸引,一於試吓。餐廳主打台式火鍋,仲有好多台式小食同飲品,選擇豐富。而且餐廳裝修得好靚,有幾棵櫻花樹,可以打卡。今日食咗套餐B, 120分鐘任食。一到餐廳就先揀兩個鍋底,我同朋友揀咗台式壽喜燒同椰皇雙子鍋。壽喜燒湯底有冬菇同洋蔥等配料,味道比較甜。椰皇湯底就比較fresh,椰子味香濃。澳洲250日穀飼卡樂beef呢款牛肉比較大塊,油花分布平均,食落牛肉味濃得嚟,肉質軟腍。澳洲M7牛胸腹呢款牛肉就更加軟身,肉嘅比例會多啲,更有質感。日本鹿兒島茶美豚梅肉豚梅肉大大片,睇落啲花紋都好靚,食落唔會柴,質地柔軟。花枝丸除咗火鍋任食牛肉、羊肉、雞肉、豚肉等等,依間台式火鍋店更加主打任食台灣小食。花枝丸好彈牙,仲食到有花枝粒,好有口感。甜不辣甜不辣新鮮即炸,表面有少少椒鹽,食落煙煙韌韌,外脆內軟。鹽酥雞鹽酥雞都係即叫即炸,雞肉好滑,好Juicy。自助吧出邊自助吧都有多款丸類、蔬菜可以選擇,而且仲有滷肉
別忘了
地址: 太和大埔太和路12號太和廣場西翼2樓227號舖

澳洲250日穀飼卡樂beef

澳洲M7牛胸腹
呢款牛肉就更加軟身,肉嘅比例會多啲,更有質感。

日本鹿兒島茶美豚梅肉
豚梅肉大大片,睇落啲花紋都好靚,食落唔會柴,質地柔軟。

花枝丸

甜不辣
甜不辣新鮮即炸,表面有少少椒鹽,食落煙煙韌韌,外脆內軟。

鹽酥雞
鹽酥雞都係即叫即炸,雞肉好滑,好Juicy。

自助吧
出邊自助吧都有多款丸類、蔬菜可以選擇,而且仲有滷肉飯、王子麵等等。我最鍾意百葉豆腐同豆卜,兩款都吸收晒湯底嘅精華味道。

甜品
呢度嘅甜品選擇都好豐富,我同朋友差唔多款款都試咗。例如有黑糖豆腐花、檸檬愛玉、雪花冰、窩夫同雪糕。我哋食嘅火龍果雪花冰材料豐富,有芋圓同各式各樣嘅啫喱。雪花冰好細滑,牛奶味濃郁,配上煉奶食一流。窩夫都食得出係即叫即整,嚟到嘅時候微暖,外脆內軟,配有雪糕同拖肥醬。

飲品
另外,呢度嘅飲品好好值得介紹,因為佢有多款台式飲品可以任飲,例如係蜂蜜綠茶,珍珠奶茶、水果茶、冬瓜茶等等。我最鍾意飲佢嘅水果茶,入邊見到有蘋果、火龍果等配料,非常豐富!桂花四季春茶都唔錯,四季春茶中和左桂花嘅甜味,兩者配搭得好好。