2022-09-19
拉麵控又再次出動!!!今次去咗拉麵店係位於旺角朗豪坊4/F 嘅「武骨相傳」,但唔講唔知原來都係「麵屋武藏」嘅支線品牌嚟。就等我試吓佢係唔係都咁出色😆今次叫咗二刀流沾汁麵,配上香濃豚骨湯底;南蠻炸雞同巨峰提子梳打。南蠻炸雞 $45落完單最快到就係呢個小食,即叫即炸嘅炸雞當然好食,皮脆肉嫩當然不在話下,特別嘅係佢配上一個黑色嘅醬汁,問咗店員佢哋係話係日本師傅調教嘅一款醬汁嚟,當然係秘方嚟啦,但係黑色嘅顏色係來自竹炭粉。二刀流沾汁麵 $88今次食嘅沾麵係配返原味豚骨湯底,要試就試佢哋最原汁原味嘅湯,沾麵湯底非常濃郁,加上有少量叉燒肉碎同埋京蔥絲,每一啖都十分滋味,而另一個靈魂就當然係麵條啦,店家用嘅麵條係有坑紋係中間,令到每一條麵條都能夠掛到最多嘅湯汁。最後當然仲有最搶眼嘅叉燒,聽講佢哋係用上完條嘅梅花豚肉,再用秘製醬汁醃製,加上用高溫烹調,先做到肉嫩多汁。巨峰提子梳打 $28初時以為係普通糖漿加梳打水,原來佢哋係選購來自日本地方特產水果梳打。雖然唔係好大支但係誠意十足。
拉麵控又再次出動!!!
今次叫咗二刀流沾汁麵,配上香濃豚骨湯底;
南蠻炸雞同巨峰提子梳打。
南蠻炸雞 $45
二刀流沾汁麵 $88