2024-10-18 217 瀏覽
太子新開泰國菜小店,主打嘅係泰北金麵khao soi,出面唔係間間泰國餐廳都有得食~金麵係泰北菜最出名而獨特嘅麵食,因為顏色金黃而命名。同時又配上香而不辣嘅咖喱湯汁,所以亦都有人叫佢做咖喱麵。小店自家研製金醬食譜,而且仲有建議食法添~首先球形炸麵壓碎,再將秘制辣椒油、乾蔥、酸菜等配料、兩種不同口感的全蛋粗麵進撈勻,最後在唧啲青檸汁係上面。口感同味道都非常豐富,確實幾有驚喜!而牛肋條亦好腍好入味~另外仲叫咗一碗冬陰功湯米粉,配上安格斯牛肉、牛丸、牛肚、牛柏葉、溏心蛋,湯底微微酸辣都幾惹味。當然唔少得一連串嘅泰式小食。泰式生蝦係必食,爽口鮮甜,配上蒜片辣椒同酸辣汁,忍唔住encore多一份;薄脆蝦餅比平時食到嘅較薄身,但口感更香脆,就算放耐咗都唔會腍,蝦膠味亦好香濃;泰北烤牛肉,每件都帶有炭火椒香,油香肉嫩,配上秘製醬汁無得輸;泰式椒麻手撕雞,有滿滿嘅芫荽同洋蔥,加上椒麻口味,味道好豐富;酸辣鳳爪沙律,都係演員荽同洋蔥調味,味道有啲辣,對我嚟講好惹味~

當然唔少得一連串嘅泰式小食。

2024-10-09