2024-12-24 1288 瀏覽
早前與好友去左太子呢間泰國菜餐廳食晚飯! 主打泰北菜既佢地,都幾多食物選擇,性價比高,所以都受唔少食客歡迎!由於天氣開始凍,所以我地都主力叫左湯麵,我地既晚餐最後點左:.🍜泰式清湯 - 牛 (安格斯牛肉、牛丸、牛肚、牛柏葉)足料既一碗麵,飲啖湯先,湯底係用左大量豬骨同雞架熬製,配上新鮮既蔬菜同泰式醬油香料,味道濃郁又香甜! 麵條都吸收哂湯汁👍🏻湯麵方面可以揀米粉、全蛋粗麵、金邊粉等等,我就揀左米粉! 安格斯牛肉肉味濃,牛丸好爽.🍜泰式清湯 - 安格斯牛肋條湯底同上,安格斯牛肋條大大件,牛肋條質地細嫩,味道濃,口感鮮嫩耐嚼! 唔錯! 好友點呢碗就揀左金邊粉,金邊粉與湯汁都幾夾.🍖泰式烤豬頸肉食泰菜點可以唔叫香口小食呢,烤豬頸肉係我每次都會點既小食,豬頸肉烤香後好好味.🍤薄脆蝦餅一碟有5件,炸得香口,內裡既蝦肉爽甜.🍗香茅炸雞翼一碟有4件,搭配香茅令炸雞翼更添風味! 外脆內軟,唔錯!.🥬蒜蓉炒生菜食左咁多香口野,叫返碟菜就最好不過!! 簡單用蒜蓉炒香生菜就已經夠入味啦.🍋熱檸檬草南姜飲一飲落去就覺得好舒服! 帶有檸檬既香味,原來呢杯特飲有抗菌、消炎、舒緩噁心、腸胃脹氣等等,係養生既飲品.🍋
🍜泰式清湯 - 牛 (安格斯牛肉、牛丸、牛肚、牛柏葉)
🍜泰式清湯 - 安格斯牛肋條
🍖泰式烤豬頸肉
🍤薄脆蝦餅
一碟有5件,炸得香口,內裡既蝦肉爽甜
🍗香茅炸雞
一碟有4件,搭配香茅令炸雞翼更添風味! 外脆內軟,唔錯!
🥬蒜蓉炒生菜
🍋熱檸檬草南姜飲
🍋咸檸七
鹹鹹甜甜既熱飲,真係鼻敏感同喉嚨唔舒服既飲左都覺得好暖心! 呢杯本身帶有止咳治感冒同化痰潤喉功能,啱哂而家天氣凍飲!!
2024-12-05
2024-12-20 1494 瀏覽
身為泰國菜嘅忠實粉絲,今次來到位於太子呢間主打泰北麵嘅Aroma Thai Food!餐廳提供各種各樣嘅傳統泰北美食,真係夠哂地道又正宗啊~泰北豬頸肉金麵💰HK$98呢個泰北金醬來頭不小,係源自於泰北清萊山區嘅小族群!餐廳會每日採用咗大量嘅新鮮香草同埋香料手工磨制而成,認真講究!金醬嘅味道香濃惹味,再配上兩種唔同口感嘅全蛋麵、彈牙嘅豬頸肉、洋蔥、酸菜同埋花生碎碎,味道口感更加多姿多彩~泰式清湯安格斯牛肋條金邊粉💰HK$98呢個泰式清湯係用咗泰北最原著嘅食譜,每日經6-8個鐘頭精心熬製而成,最重要嘅係絕無添加味精添啊!湯底看似清澈,其實味道濃郁鮮甜!安格斯牛肋條肥瘦均勻,香嫩多汁!金邊粉亦吸收咗湯底滿滿嘅精華~傣式椒麻手撕雞💰HK$65手撕雞肉質嫩滑,味道充滿泰式酸辣味,然後又帶有微麻嘅感覺!底層仲有清新爽脆嘅青瓜絲同埋芽菜,非常醒胃~泰北烤牛肉💰HK$68烤牛肉外層燒到微微焦脆,肉質保持多汁嫩滑!烤牛肉本身已經充滿泰式香料嘅味道,配搭秘製嘅泰式南蘸醬,更加滋味無窮~青檸梳打💰HK$28味道清新解渴~如果鍾意再食得重口味啲,餐廳仲有多款泰式調味料提供!餐廳環境乾淨企理,食物味道地道又正宗

泰北豬頸肉金麵💰HK$98

泰式清湯安格斯牛肋條金邊粉💰HK$98

傣式椒麻手撕雞💰HK$65

泰北烤牛肉💰HK$68
泰北烤牛肉

青檸梳打💰HK$28
味道清新解渴~
青檸梳打

如果鍾意再食得重口味啲,餐廳仲有多款泰式調味料提供!

餐廳環境乾淨企理,食物味道地道又正宗,值得下次再來encore👍🏻~

泰北烤牛肉
青檸梳打
#MC帶你去太子.泰國菜就食得多,但主打泰北菜嘅,你又試過未呢?!➖✨ Aroma Thai Food.餐廳以罕見嘅泰北馳名金麵(Khao Soi)為主打,並用上泰北最原著嘅傳統食譜、地道香料及食材;店內環境寬敞,裝潢以黑色雲石及木系風格為主,環境舒適燈光柔和。➖🥢 泰北安格斯牛肋條金麵|$128 ✨人氣之選✨.牛肋條豐腴肉嫩,而且牛味濃厚,加上金黃色全蛋粗麵,蛋香味濃厚又爽口,搭配乾蔥、酸菜、芫荽及辣椒油拌勻,香氣撲鼻!而泰北金醬味道香甜帶點微辣,而且回甘味柔長,還原地道嘅泰北味道!➖🥢 泰式清湯牛|$88 .湯底清澈鮮甜,每天以大量豬骨和雞架自家熬製六至八小時,而且不加味精!加上有安格斯牛肉、牛丸、牛肚、牛柏葉、流心蛋等,材料相當豐富;搭配幼細軟滑嘅金邊粉,口感彈牙煙韌。➖🥢 泰式生蝦|$98.一碟八隻泰式生蝦,口感爽脆彈牙,搭配泰式酸辣汁,酸酸辣辣,加上苦瓜片、香蒜片及辣椒圈,更加開胃。➖🥢 泰式豬頸肉|$58 .每一片豬頸肉都厚薄適中,外皮微微焦香,肉質軟嫩有嚼勁,搭配泰式魚露醬汁,份外惹味。➖🥢 正宗泰國手標凍奶茶|$28 ✨推介✨.泰國奶茶奶香濃郁,口感香醇幼滑;由於固定甜

#MC帶你去太子
泰國菜就食得多,但主打泰北菜嘅,你又試過未呢?!

✨ Aroma Thai Food

🥢 泰北安格斯牛肋條金麵|$128 ✨人氣之選✨

🥢 泰式清湯牛|$88

泰式生蝦

🥢 泰式生蝦|$98

🥢 泰式豬頸肉|$58

🥢 正宗泰國手標凍奶茶|$28 ✨推介✨
泰國奶茶奶香濃郁,口感香醇幼滑;由於固定甜度及冰量,因此每位客人都可以享受到最原著嘅正宗泰奶。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #油尖旺區美食 #太子美食 #太子好去處 #香港美食 #香港探店 #太子 #AromaThaiFood #泰國菜 #泰國料理 #泰式串燒 #泰北咖喱麵 #泰北金麵 #KhaoSoi
2024-12-04
泰式生蝦
2024-11-17 1768 瀏覽
這間東南亞餐廳位於太子的廣勝大廈,主打泰北馳名金麵,所用的湯底沿用泰北最原著的傳統食譜、地道香料及食材,務求提供最地道的泰國口味。店內環境寬敞舒適,裝潢以型格的黑色及簡約的木系為主,亦擺放具泰國特色的小擺設。泰北安格斯牛肋條金麵 - $128牛肋條帶有豐富的油脂,又能吃到骨邊濃郁的牛肉鮮味;採用本地40年老字號鍾華記麵廠的蛋麵,金黃色全蛋麵其蛋香極重又爽口,球形炸麵更添口感;每日手工研磨的泰北金醬濃稠滑溜,用上大量泰國新鮮香草和香料,經繁瑣的工序,鮮香草與香料味非常突出,味道微辛口帶甜,回甘香味久久不散。泰北烤雞金麵 - $108雞扒採用優質的去骨雞髀,慢煮一個小時,鎖住最大程式的肉汁,入口非常嫩滑。薄脆蝦餅3件 +$18泰式蝦餅金黃酥脆,紮實又彈牙,蝦味十足。炸魚餅3件 +$18香辣的泰式魚餅,魚肉中混合著檸檬葉及豆角。泰北香腸 +$18泰式酸肉腸,肉粒混合糯米,肉香濃郁又有軟糯的口感;炸豬皮香氣十足。香茅炸雞翼 +$18外脆內軟的炸雞中翼好多汁,有陣陣香茅味。正宗泰國手標凍奶茶 +$14橘紅色的手標茶葉有獨特的香氣,濃濃的奶香好溫潤,充滿獨特的異國風情。

泰北安格斯牛肋條金麵 - $128

泰北烤雞金麵 - $108
薄脆蝦餅3件

薄脆蝦餅3件 +$18
泰式蝦餅金黃酥脆,紮實又彈牙,蝦味十足。
炸魚餅3件

炸魚餅3件 +$18
香辣的泰式魚餅,魚肉中混合著檸檬葉及豆角。
泰北香腸

泰北香腸 +$18
香茅炸雞翼

香茅炸雞翼 +$18
外脆內軟的炸雞中翼好多汁,有陣陣香茅味。

正宗泰國手標凍奶茶 +$14
2024-11-16
午餐
2024-11-01 1636 瀏覽
一坐低準備叫野食之前比餐廳poster吸引住就係依張 - 泰北金麵好有興趣試球形炸麵QR code落單同我一樣怕辣嘅朋友幫你問咗職員啦(其實係為自己而問嘅)落餐嗰陣唔好點辣椒油就得點咗人氣之選:泰北烤雞金麵 $108套餐配泰式奶茶 +$14依間餐廳所以食物同圖係一樣分量,絕對冇呃秤😆碗麵除咗有炸過嘅全蛋粗麵亦有未炸過嘅全蛋粗麵將球形炸面敲碎之後,同所有配料撈埋一齊有多重口感重點係自家製金醬好香椰香味係出面未試過嘅醬配合撈麵食一流👍🏻👍🏻👍🏻朋友點咗泰式清湯金邊粉配牛肉 $88呢度嘅清湯同出邊食開嘅泰國菜唔同清湯嘅湯底係濃啲嘅令人每食一啖都忍唔住要飲一羹湯好快成碗湯都飲晒嚕😋😋小食拼盤 $118小食拼盤有5種小食,炸蝦餅好食就基本野,魚餅一小啖都食到有香茅味,肉腸有滿滿嘅豬肉,炸到脆卜卜嘅豬皮必飲泰式奶茶固定甜度固定冰量確保每個客人品嚐到嘅泰式奶茶都係佢哋自家調製嘅味道👍🏻真係唔會過甜係正宗泰奶嘅味呀😍
一坐低準備叫野食之前比餐廳poster吸引住
就係依張 - 泰北金麵
好有興趣試球形炸麵
QR code落單
同我一樣怕辣嘅朋友
幫你問咗職員啦(其實係為自己而問嘅)
落餐嗰陣唔好點辣椒油就得

點咗人氣之選:泰北烤雞金麵 $108
套餐配泰式奶茶 +$14
依間餐廳所以食物同圖係一樣分量,絕對冇呃秤😆
碗麵除咗有炸過嘅全蛋粗麵
亦有未炸過嘅全蛋粗麵
將球形炸面敲碎之後,同所有配料撈埋一齊
有多重口感

小食拼盤
  • 泰北烤雞金麵
  • 泰式奶茶
2025-01-19 0 瀏覽
🦐泰式生蝦 $83 [快閃優惠]新鮮,點埋醬幾開胃🐮泰北滷水牛金麵 $118牛筋好淋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲有牛腩同幾爽脆嘅牛雜有脆脆麵可以玩使用泰北金醬:食落有香料味同較辣嘅咖喱味有甜醬嘅味道~加埋花生碎好多麵~懷疑有兩個麵底(●°u°●)​ 」🐣傣式椒麻手撕雞乾撈麵 $78酸辣撈麵,酸酸哋幾開胃好有新鮮感無骨雞件🍱小食拼盤 $118有炸豬皮!好少地方見到屋企人好鍾意食落似炸蝦片泰式炸雞似唐揚炸雞蝦餅炸到脆卜卜另外仲有炸魚餅同泰式香腸🇹🇭泰式奶茶 $20 [快閃優惠]以前明明嫌泰色奶茶好甜宜家勁鍾意飲🇹🇭青檸梳打 $28
🦐泰式生蝦 $83 [快閃優惠]
新鮮,點埋醬幾開胃

🐮泰北滷水牛金麵 $118
牛筋好淋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
仲有牛腩同幾爽脆嘅牛雜
有脆脆麵可以玩
使用泰北金醬:食落有香料味同較辣嘅咖喱味
有甜醬嘅味道~
加埋花生碎
好多麵~懷疑有兩個麵底(●°u°●)​ 」

🐣傣式椒麻手撕雞乾撈麵 $78
酸辣撈麵,酸酸哋幾開胃
好有新鮮感

以前明明嫌泰色奶茶好甜
宜家勁鍾意飲

🇹🇭青檸梳打 $28
2025-01-15 291 瀏覽
呢間正宗泰北菜位於太子,主打泰北著名金麵,所有食物都係用泰國最原著食譜.地道香料及食材泰北烤雞金麵 $108賣相非常吸引,烤雞肉質嫩滑,烤得好惹味😍旁邊擺放咗1個球形炸麵🤩有兩款唔同口感嘅全蛋粗麵,再加入酸菜.蔥同泰北金醬撈勻,突出咗金醬嘅香草味,令食物味道層次提升了😋泰式清湯滷水牛金邊粉 $88 +$6溏心蛋湯底係由雞腳.豬骨同新鮮蔬菜每天熬製而成,味道鮮甜濃郁😍牛包括有牛腩.牛根同牛肚,牛腩軟嫩,牛根軟淋,有豐富嘅膠質,牛肚有嚼勁,溏心蛋蛋黃呈現半熟流心,蛋味香濃😋小食拼盤 $118拼盤包括有炸魚餅.薄脆蝦餅.泰北香腸.炸豬皮同泰式炸雞,非常豐富😍炸魚餅同泰北香腸有泰式嘅香料味薄脆蝦餅炸到香脆,蝦餅肉質彈牙炸豬皮炸得脆口泰式炸雞外脆內軟,肉質嫩滑泰式烤豬頸肉 $58豬頸肉烤得焦香😍肉質軟嫩,點埋酸辣青醬,味道清新.酸酸辣辣,減低咗豬頸肉嘅油膩度👍🏻泰式凍奶茶 $20呢個價錢依加做緊快閃優惠,凍奶茶係固定甜度同冰量,奶味香濃,茶味非常突出,整體甜度適中👍🏻

泰北烤雞金麵 $108

泰式清湯滷水牛金邊粉 $88 +$6溏心蛋
湯底係由雞腳.豬骨同新鮮蔬菜每天熬製而成,

小食拼盤 $118
炸魚餅同泰北香腸有泰式嘅香料味
薄脆蝦餅炸到香脆,蝦餅肉質彈牙
炸豬皮炸得脆口
泰式炸雞外脆內軟,肉質嫩滑

泰式烤豬頸肉 $58

泰式凍奶茶 $20
  • 泰北烤雞金麵
  • 小食拼盤
  • 泰式清湯牛
  • 正宗泰國手標凍奶茶
2025-01-13 192 瀏覽
未食過泰北金麵,好似撈麵,另外有一個炸脆嘅麵餅,店員教要整碎佢,加埋泰式嘅醬汁,撈埋一齊好香口午餐跟餐有小食同埋嘢飲,價錢都合理,不過因為想試新嘢,嗌咗一個餐同埋另外叫咗散嗌泰北滷水牛金麵($118)內臟滷得入味,特別鍾意牛肚,入味得來又有咬口,可以encore泰北安格斯牛肋條金麵($128)牛肋條軟熟唔韌,質素幾唔錯,配埋撈麵嘅醬汁,香口得來唔搶炸魚餅,炸香茅雞翼(+$18)跟餐有一份小食,另外加咗一份香茅雞翼,魚餅少少辣,好食,炸雞翼就略嫌燶咗少少,但都係好食嘅檸檬草南薑飲因為好少見所以叫咗呢個,好香檸檬草嘅味,再加埋淡淡嘅薑味,好適合冬天飲青檸梳打正常發揮,大大杯👍總括嚟講都幾滿意,同平時食開一式一樣嘅泰國嘢有啲唔同,值得一試👍

泰北滷水牛金麵($118)

泰北安格斯牛肋條金麵($128)
牛肋條軟熟唔韌,質素幾唔錯,配埋撈麵嘅醬汁,香口得來唔搶

炸魚餅,炸香茅雞翼(+$18)

檸檬草南薑飲

正常發揮,大大杯👍

• 泰北安格斯牛肋條金麵
  • 泰北滷水牛金麵
2025-01-12 209 瀏覽
太子汝州街就有一間以正宗泰國料理聞名的餐廳,他們提供了多款泰式美食,更有一款聞名的麵食「泰北金麵」,來到必要一試!青檸梳打 / 支裝椰青水青檸梳打的酸甜口感,椰青水甘甜清涼,配上各款泰菜就最好不過了。泰式生蝦(8隻)正作優惠的泰式生蝦回可錯過,新鮮的生蝦搭配特製的泰式醬汁,口感爽脆,海味十足,令人食指大動。傣式椒麻手撕雞雞肉經過精心調味後,內裡仍保持多汁香口,香辣中又帶點微微的麻味,充分刺激味蕾,令人食慾大增。泰式烤豬頸肉烤豬頸肉的外表金黃酥脆,肉質鮮嫩,輕點醬料,更顯滋味濃厚。泰北清湯生菜伴馬拉盞醬生菜爽脆,搭配馬拉盞醬後,更添咸香。泰北滷水牛金麵必食的泰北金麵,先有AROMA THAI 自家研磨炒制金醬,再有球形炸麵,吸附了濃郁的醬汁,口感非常豐富醇厚,令人食指大動,充斥於口腔之中。

青檸梳打 / 支裝椰青水

泰式生蝦(8隻)

泰式烤豬頸肉
烤豬頸肉的外表金黃酥脆,肉質鮮嫩,輕點醬料,更顯滋味濃厚。

泰北清湯生菜伴馬拉盞醬
生菜爽脆,搭配馬拉盞醬後,更添咸香。

泰北滷水牛金麵
2025-01-08 184 瀏覽
香烤豬頸肉冬蔭乾撈麵我真係好鍾意食豬頸肉,而我覺得呢度嘅豬頸肉係中上水準嘅~ 燒得有炭燒的口味,肉質可以keep到彈牙口感,再配埋撈麵醬汁本身有甜甜酸酸的味道、好似找點左泰式辣雞醬一樣。雖然Menu上面有辣椒🌶️ 符號,仲話係冬蔭味好好似係 spicy, 但是~其實入口辣味 level 應該算係BB 程度~ 我覺得好mild, 女生應該都接受到。我覺得撈麵軟麵條都幾爽口彈牙,再加埋有花生碎,芫荽🌿(可以+$3 多啲) 香口惹味。另外,我幾鍾意佢有養生飲品,有洛神花菊花茶選擇,我揀咗熱菊花🌼 入口舒服,甜度適中另一個朋友就叫咗泰式清湯金邊粉,配安格斯牛柳條。牛柳條炆到好腍,入口肉質都嫩嘅。咁啱萬事佢做緊快閃優惠, $20可以有杯泰式凍奶茶,都幾大杯。內部格局應該係上一手日本拉麵舖繼承嘅,但係配上泰式嘅風味,再食埋撈麵,感覺幾有fusion

香烤豬頸肉冬蔭乾撈麵

2025-01-08
  • 香烤豬頸肉冬蔭乾撈麵
2025-01-08 57 瀏覽
香茅炸雞翼雞翼炸得香脆,咬落去啲皮酥到出聲,入面啲雞肉又嫩又多汁,唔會太乾。香茅味滲晒入隻雞翼度,每一啖都係濃濃嘅東南亞風情。🍗薄脆蝦餅(5件)外皮炸到金黃色,又薄又脆,咬落去係「咔吱咔吱」咁嘅聲音,入面嘅蝦餡鮮甜濃郁,非常彈牙。🦐泰式清湯安格斯牛肉金邊粉呢個清湯金邊粉用料好講究,安格斯牛肉份量多,肉味香濃但唔會過腍。湯底清而濃郁,檸檬葉同香茅嘅香氣撲鼻,食落去又清新又開胃。金邊粉吸晒啲湯汁,滑溜溜嘅口感非常好。🍜泰北烤雞金麵🌶️呢個係必試之選!烤雞用咗泰北嘅地道香料醃製,雞肉入味又香滑,非常惹味,配埋濃郁嘅椰奶咖喱汁,一啖雞肉一啖麵,濃淡得宜。🔥泰式凍奶茶呢杯奶茶啲茶香好濃,甜度啱啱好,唔會太甜膩,奶香滑溜,好解辣!🥤泰式生蝦(8隻)🌶️生蝦鮮甜彈牙,鮮度十足,每隻蝦都大大隻,配埋啲蒜片同辣椒粒,絕對開胃!🦐🔥
香茅炸雞

薄脆蝦餅(5件)

泰式清湯安格斯牛肉金邊粉

泰北烤雞金麵🌶️

泰式生蝦(8隻)🌶️

2025-01-05 28 瀏覽
見到呢間泰北餐廳幾吸引特登搭車去太子試用QR code落單一打開見到生🦐八五折當然要試吓個醬汁唔太辣,岩我口味再叫咗個小食燒豬頸肉好嫩滑,個醬汁比較酸,幾開胃麵黎啦😋金麵有一個脆卜卜嘅麵,送同汁下便都有一個麵,份量唔少店員一攞到過嚟介紹:可以篤爛個脆麵,撈埋啲汁一齊食但係我覺得撈咗汁就唔脆,冇咁好食所以就唔撈,一啖撈麵,加少少脆面食每一口都脆卜卜,啲汁有啲似咖喱汁,但係唔辣好甜甜地。好好食。。。但我地有一個面入邊有條頭髮,但店員好好都即刻換過新嘅俾我哋
見到呢間泰北餐廳幾吸引
特登搭車去太子試

用QR code落單
一打開見到生🦐八五折

當然要試吓
個醬汁唔太辣,岩我口味

再叫咗個小食
燒豬頸肉
好嫩滑,個醬汁比較酸,幾開胃

麵黎啦😋
金麵有一個脆卜卜嘅麵,
送同汁下便都有一個麵,
份量唔少
店員一攞到過嚟介紹:可以篤爛個脆麵,撈埋啲汁一齊食
但係我覺得撈咗汁就唔脆,冇咁好食
所以就唔撈,一啖撈麵,加少少脆面食
每一口都脆卜卜,
啲汁有啲似咖喱汁,但係唔辣好甜甜地。
好好食。。。

但我地有一個面入邊有條頭髮,
但店員好好都即刻換過新嘅俾我哋
2024-12-28 185 瀏覽
在繁忙的都市生活中,偶爾找到一家能讓人驚喜的餐廳,無疑是一種小確幸。最近,這裡的菜色和氛圍讓我感到耳目一新,特別是他們的泰式凍奶茶和泰北烤雞金麵,更是讓我印象深刻。泰式凍奶茶首先,我點了一杯泰式凍奶茶。這杯奶茶呈現出迷人的金黃色,香濃的奶香和茶香完美融合,每一口都帶來絲滑的口感,冰涼的飲品在炎熱的天氣中格外清爽。甜度適中,讓人忍不住再來一口,這絕對是一個完美的開胃飲品。泰式清湯 - 安格斯牛肉 加溏心蛋 +$6接著,我品嚐了泰式清湯,選擇了安格斯牛肉和溏心蛋。湯底清澈見底,散發著淡淡的香氣,牛肉鮮嫩而多汁,與溏心蛋的滑順搭配,讓湯品的層次感更加豐富。這道菜的調味恰到好處,不油膩,讓人感受到泰國料理的精髓。薄脆蝦餅 5 件接下來,我點了薄脆蝦餅。這道小食外脆內嫩,蝦肉新鮮,搭配特製的醬汁,讓口感更加升華。每一口都能感受到海鮮的鮮香,是開胃的絕佳選擇。泰北烤雞金麵而我此行的高潮莫過於泰北烤雞金麵。1. 首先,壓碎球形炸麵,為菜肴增添了口感的層次。2. 接著,配上秘制辣椒油、乾蔥和酸菜等配料,與兩種不同口感的全蛋粗麵拌勻,讓人垂涎欲滴。3. 擠入新鮮的青檸汁,混合的香氣撲鼻而來,令人食指大動

泰式清湯 - 安格斯牛肉 加溏心蛋 +$6

薄脆蝦餅 5 件

泰北烤雞金麵

而我此行的高潮莫過於泰北烤雞金麵。

1. 首先,壓碎球形炸麵,為菜肴增添了口感的層次。
3. 擠入新鮮的青檸汁,混合的香氣撲鼻而來,令人食指大動。

當我品嚐到那掛滿金醬的麵條時,瞬間感受到新鮮香草的味道在口腔中爆發,口感豐富,回味無窮。

泰式生蝦 8 隻

為了滿足我的味蕾,我還點了泰式生蝦。新鮮的生蝦搭配特製的醬汁,口感鮮甜,是一道不可錯過的開胃菜。

泰北清湯生菜伴馬拉盞醬

最後,泰北清湯生菜伴馬拉盞醬是一道清新的配菜,生菜的脆爽與醬汁的濃郁形成了完美的對比,讓整餐更加均衡。

總體來說,餐廳以其各式各樣的泰式美食和獨特的風味,給我帶來了一次難忘的用餐體驗。每一道菜都讓我感受到泰國料理的魅力,絕對值得回訪!
2024-12-26 231 瀏覽
泰國菜係香港人最常食嘅菜式之一但泰國菜內再細分嘅泰北菜就唔算常見太子最近開左一間泰北菜見到好多人推薦佢地嘅金麵泰北豬頸肉金麵第一眼已經比圓轆轆又金黃嘅炸麵吸引左底下以蛋麵再配上自家製金醬配搭金醬蘊藏住大量香料香氣 味道濃厚而且惹味底下爽彈嘅蛋麵加上脆卜卜炸麵令層次感更豐富泰式牛肉清湯金邊粉 湯底好清甜得黎又帶住濃郁香氣飲完清湯後亦唔會覺得好口渴牛肉金邊粉好足料(牛丸。牛肉。牛栢葉。牛肚)自己最鍾意係牛丸同牛肚牛丸好爽又彈牙 入口仲爆肉汁牛肚充滿嚼勁得黎好易咬開泰式椒麻手撕雞充滿青檸。香茅。辣椒麻香辣雞肉嫩滑又索晒椒麻汁精華再配上大量芽菜增加爽彈感泰式凍奶茶 甜度啱啱好 茶底好濃厚入口質感仲帶絲滑感檸檬草南姜飲冬天飲啱晒 味道清香飲完成個人暖笠笠
泰國菜係香港人最常食嘅菜式之一

金醬蘊藏住大量香料香氣 味道濃厚而且惹味
底下爽彈嘅蛋麵加上脆卜卜炸麵令層次感更豐富

湯底好清甜得黎又帶住濃郁香氣
飲完清湯後亦唔會覺得好口渴
牛肉金邊粉好足料(牛丸。牛肉。牛栢葉。牛肚)
自己最鍾意係牛丸同牛肚
牛丸好爽又彈牙 入口仲爆肉汁
牛肚充滿嚼勁得黎好易咬開

泰式椒麻手撕雞
充滿青檸。香茅。辣椒麻香辣
雞肉嫩滑又索晒椒麻汁精華
再配上大量芽菜增加爽彈感

甜度啱啱好 茶底好濃厚
入口質感仲帶絲滑感

冬天飲啱晒 味道清香
飲完成個人暖笠笠
  • 正宗泰國手標凍奶茶
2024-12-16 241 瀏覽
🚩Aroma Thai Food 太子站附近一向多野食 ٩(ˊᗜˋ*)و除左近排人氣大熱芝麻糊之外仲有一間特式泰北金麵值得大家一試〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈泰北滷水牛金麵 $118係香港真係從來未見過金醬係由清萊山區小族群發明加入左大量香料研磨而成唔止係單純嘅咖哩味( ੭˙ᗜ˙)੭ 我叫嘅依一款集齊左牛肚牛腩牛筋非常香軟入味*ˊᵕˋ*底下已經有粗麵底| 𝗢𝗻 𝗧𝗼𝗽再加多個炸麵雙重口感 好特別🌈傣式椒麻手撕雞乾撈麵 $78依款味道就較為清新|酸酸辣辣加入左大量青瓜絲同洋蔥|好有沙律嘅感覺撈麵同樣以粗麵作底|相當彈牙極高質唔知點解明明係手撕雞但碗入面係雞扒但無阻驚喜程度椒麻香而不辣|恰到好處雞肉亦都相當嫩滑|好想𝗘𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲🌈小食拼盤 $118🌈泰式烤豬頸肉 $58 小食類叫左個包羅萬有|同私心最愛豬頸肉小食拼盤嘅炸物都係即叫即炸好有汁水(○︎´∀︎`○︎)ノ 豬頸肉就略厭切得薄左啲放耐左會有啲硬(*´・д・)🌈泰式粉紅梳打 $28🌈青檸梳打 $28
🚩Aroma Thai Food

小食類叫左個包羅萬有|同私心最愛豬頸肉
小食拼盤嘅炸物都係即叫即炸
好有汁水(○︎´∀︎`○︎)ノ

豬頸肉就略厭切得薄左啲
放耐左會有啲硬(*´・д・)

🌈泰式粉紅梳打 $28
🌈青檸梳打 $28