2021-07-23 749 瀏覽
今日要幫人去香港仔攞衫,難得入開嚟,梗係要順便食埋晚飯先返屋企。有人話想食上海菜,記得香港仔中心新開咗間「翡翠拉麵小籠包」,一直未有時間幫襯,今晚一於過去試下。門面以寶藍色為主調,店內裝潢簇新,座位寬敞闊落,予人清雅舒適感覺。上海小籠包 ($40) 係店鋪嘅招牌菜,一場嚟到,當然唔可以錯過,原來餐廳最近仲推出咗一款黑虎掌小籠包 ($50),咁就一於打孖上。小籠包一客有四隻,隻隻大小均等,外皮頗薄身,但夾起唔會穿底,咬開可以清楚見到入面豐盈嘅湯汁,不點醋已經很美味。 至於另一款小籠包,口感亦很特別,內裡的肉球很鬆化,湯汁濃郁,加上以雲南野生黑虎掌入饌,令小籠包嘅鮮香度提升不少,著實令人回味不已。食小籠包又點可以無四川擔擔拉麵 ($59),麵條煙韌爽口,辣味有層次,湯底入口有滿滿花生香,而且越食越杰身,味道就越濃,正合我意。另外呢客山東手抓餅 ($32) 亦做得好出色,外層香酥脆口、內層柔軟,每啖都可以嚐到蔥香與麵筋滋味。椒鹽小黃魚 ($90) 係魚痴嘅至愛,幾乎每次去食上海菜都必點。呢兩條小黃魚亦恰如其名,賣相小巧精緻,炸得香脆乾身,魚肉鮮嫩白滑,用嚟佐酒一流。壓尾的主食點雪菜蝦仁炒飯

壓尾的主食點雪菜蝦仁炒飯 ($90)  炒飯亦做得幾有水準,雪菜香而不鹹,蝦仁爽口彈牙,飯粒兜得好勻循,入口鑊氣十足,既乾爽又粒粒分明。
食完再嘆返杯養顏豆漿 ($18@),非常舒爽。豆漿嘅豆味好濃郁,而且夠晒冰凍,甜度亦恰好。

整體嚟講,今餐嘅食物水準相當唔錯,上菜快捷,而且食物新鮮熱辣,尤其是小籠包,皮薄餡靚,十分到位,抵讚,加上價位合宜,服務員亦勤快有禮,絕對值得嘉許。