2017-10-29 333 瀏覽
放工與好友相約在公司附近吃晚餐在OpenRice選了這間火鍋本色這間火鍋本色門口已放置餐牌價錢一目了然一向吃火鍋都不太喜歡任吃的放題因為食物水準總是較低,而且吃來吃去都是那些丸類這間「散叫」的火鍋店選擇確實多而且不用加錢也可以選擇雙拼丸類適合兩個人吃更多的款式餐廳位於2樓行上去時看見吸引的食物照片口水都流晒尤其這個牛肉三層架!店內環境都寬躺就算兩個人食都有張四人枱呢而且同隔離枱距離夠開由於六點已經去到,不用等候就可入座食到尾聲已經好多人朋友想食雞煲點了小辣的雞煲,辣中有麻,而且雞件仲係炒過泥,好香穫氣!加入䓤頭、香茜、花椒等等香料⋯⋯食完一件又一件(初頭仲覺得朋友叫雞煲令我冇左食海鮮煲的機會)半隻雞份量二人分岩岩好之後加入湯再打邊爐貼心嘅係,店員主動提醒有分"加湯"同"加水",因為只加湯會越煲越濃味,覺得太濃時可以叫店員加水火鍋配料叫左唔少牛有好多款,雖然好想食响樓梯相入面哥個牛拼盤,但礙於價錢問題叫左哩個大ge 星級手砌牛牛花超正,輕燙一下食落牛味十足入口夠淋下次要約多二個frd 一齊挑戰牛拼盤金裝四寶丸:由右至左係百花菇丸、辣牛肉丸、黑松露墨丸、芝士蝦丸一個價錢食到四款特色口味ge
放工與好友相約在公司附近吃晚餐
在OpenRice選了這間火鍋本色

這間火鍋本色門口已放置餐牌價錢一目了然

這間「散叫」的火鍋店選擇確實多

而且不用加錢也可以選擇雙拼丸類
適合兩個人吃更多的款式

餐廳位於2樓

行上去時看見吸引的食物照片口水都流晒

尤其這個牛肉三層架!

店內環境都寬躺就算兩個人食都有張四人枱呢

而且同隔離枱距離夠開

由於六點已經去到,不用等候就可入座
食到尾聲已經好多人

朋友想食雞煲
麻辣雞煲

(初頭仲覺得朋友叫雞煲令我冇左食海鮮煲的機會

半隻雞份量二人分岩岩好

之後加入湯再打邊爐

火鍋配料叫左唔少

本地星級手切牛

牛花超正,輕燙一下食落牛味十足
入口夠淋

下次要約多二個frd 一齊挑戰牛拼盤

金牌四寶丸

金裝四寶丸:由右至左係
百花菇丸、辣牛肉丸、黑松露墨丸、芝士蝦丸

一個價錢食到四款特色口味ge 丸類

最like黑松露墨丸,一咬已經成口黑松露味
墨丸本身好彈牙

辣牛肉丸入口微微辣,正當睇少佢ge 時候由喉嚨到辣出泥,係幾正ge

辣羊肉餃拼墨魚韮菜餃

餃子都唔執輸
叫左辣羊肉餃拼九菜墨魚餃
九菜餃平時都係配豬肉多,估唔到同墨魚又幾夾,比平時多左份Q 彈
辣羊肉餃又係like 爆,羊味夠濃少少So,有辣ge 成份彷彿食緊麻辣燙ge 羊肉咁ge 感覺,當然係微辣啦

都叫左海鮮

呢個蛙花蚌真係...CP 值爆登
$88 蚊
唔好睇佢小小一碟
原來塔埋塔埋好多舊(12up)
而且好鮮好甜口感好正好Q 彈

(btw 經朋友解說先知原來蛙花蚌係海蔘ge 部份...)

桂花蚌

至到蛙花蚌卷埋一舊,已經食得
建議乜都唔好點
鮮到連雞煲咁濃味都仲好出味

金菇

當然唔少得叫番d 菜balance 番,金菇份量okay, 叫油麥菜直接比左成兜滿ge

仲叫左水晶寬粉,吸埋d 湯味ge 粗薯粉好正呀,唔多地方有哩味嫁

menu ge 三文魚唧唧粉都好想試
留番探蛙花蚌再試