2022-09-17
新開在中環冇幾耐既Carbon Brews Central,絕對是喜歡品嚐啤酒朋友既天堂,適逢happy Friday就黎朝聖一下,星期五晚上一定係全場爆滿,氣氛非常正,飲酒,傾偈,食嘢,人人情緒高漲,好開心呢😎首先讓眼球快樂一下,牆上一列二十八個啤酒龍頭,出自自家酒廠的釀製,選擇困難症嘅我,當然交俾專業嘅店員介紹,啤酒顏色特別,特制啤酒杯好型格,打咭一流,這裏除了非常出色嘅啤酒之外,食物質素也讓我大開眼界,多樣食材都是我第一次品嚐,美洒配美食,和好朋友相聚是何等的快樂🥳🍺▪️Slap them melons (M) $ 70Fruited sour - Carbon brew自家洒廠釀製,酒精濃度唔算太高,入口有陣陣嘅青瓜香氣,果味比較重,好容易入口,非常適合女仔飲🍻▪️Sour punch (M) $ 70Fruited sour - Carbon brew好喜歡呢杯,一樣係自家洒廠釀製,顏色呈粉紅,好靚,入口酸酸咪咪,麥味幾香,從未試過飲完啤酒好想好想食嘢,呢杯啤酒令人好開胃,越飲越想飲🥗▪️Endive pear salad -105Walnut vinaigrette菊苣才是我未
🍺▪️Slap them melons (M) $ 70
Fruited sour - Carbon brew
🍻▪️Sour punch (M) $ 70
Fruited sour - Carbon brew
越飲越想飲
🥗▪️Endive pear salad -105
Walnut vinaigrette
菊苣才是我未曾接觸過的蔬菜,原來是這麼爽脆清甜,配上梨子和核桃油醋汁,甜甜酸酸,味道非常好,作為開胃頭盤是最佳選擇
🧀▪️Crazy rich beer cheese $ 78
With Toasted whole grain sourdough
芝士份量真係好瘋狂,熱熔芝士配合全榖酸種包多士,芝士味道非常濃厚,配麵包一齊食係最佳拍檔,芝士鐵粉絕對不能錯過
🍗▪️Fried chicken drumettes $ 98
Pickles, selection of housemade sauce
酥脆嘅炸雞鎚外脆,肉質非常嫩滑,香口到不得了,今日嘅自家製醬汁係辣到非常高嘅香辣汁,邊食邊流汗,但非常過癮,配合埋自家製嘅醃蘿蔔,酸瓜,紅洋蔥,食完炸嘢之後可以清清口腔,酸咪咪,好好味
🥩▪️Hanger steak frites $ 288
Handcut fries , Gribiche mayo
必食推介,封門柳質素好高,肉質好軟淋,生熟程度剛好仍然呈粉紅色狀態,蒜頭醬油有粒粒蒜頭,微微甜帶濃厚嘅大豆醬油味道,和封門柳味道非常夾,薯條香脆,調味更精彩,好像有點點牛肉調味粉一樣,鹹鹹香香,好味
🍮▪️Sticky date pudding $ 68
Crème fraîche, stout toffee sauce
棗泥布丁蛋糕,亦係之前未食過,原來我幾喜歡,有著棗嘅獨特味道,好清甜,蛋糕帶濕潤,配合sour cream 和焦糖拖肥醬,味蕾震撼大滿足
🍰▪️Corn cake $ 68
Honey parfait, banana cream
自家制粟米蛋糕好鬆軟,好濃香既粟米香,味道出色,雪糕亦係自家制既蜂蜜雪糕,好清甜,配合香蕉奶油醬汁,好特別好好食,一道非常精彩既甜品
✨一定會再度回訪,非常Relax 既一個好地方,手工啤好多選擇,仍然有好多味道好想試,更加推薦食物味道非常出色,震撼味蕾,而且價錢非常合理,實在係朋友聚會嘅好地方,好喜歡