2008-10-26 38 瀏覽
是晚西環友人因要趕回家睇球賽, 便提議去火井食火鍋. 首先選了招牌湯底, 配料有蕃茄,枝竹,雞腳, 豬皮, 粉腸, 咸酸菜等. 招牌湯窩味道好清甜, 而是是用砂鍋煲, 好處是存熱, 熝食物一流, 侍應不停要為我們加湯. 火井的食物種類較為刁鑽和特別. 今次我地選了牛頸脊, 牛脷柧, 半隻黃油雞, 新鮮蟶子, 豬王喉, 招牌竹筒墨魚滑和四寶丸等等. 牛頸脊是牛頸至牛膊中間的一段肉, 肉質細緻, 肥瘦適中. 牛脷柧是牛脷中心, 質感和味道都幾好. 由於是晚沒有豬天梯, 我地唯有點了豬王喉. 友人都大讚豬王喉幾爽脆, 而牛脷柧也不錯. 最正是半隻黃油雞因好香酒味, 把黃油雞放入招牌窩味道超正. 有機會再去火井, 下次一定要試魚翅仔, 烏魚扣, 駱駝峯, 豬天梯和牛波子即牛睪丸. ^_^

牛脷柧, 招牌竹筒墨魚滑,招牌湯窩
牛頸脊,油麥菜