2022-07-05 45 瀏覽
鳥森係一間主打食唔同部位雞串燒嘅居酒屋,雖然本身我對雞肉興趣唔算大,但我都鍾意食啲刁鑽部位,所以知道有間咁嘅餐廳,當然要約食友試下。店面唔算細,六點幾天都未黑就黎到,估唔到之後未夠七點已經越黎越多人。最後都有七成滿。食串燒點可以冇酒,見menu有果味泡盛未飲過就試下。原來佢係沖繩獨有嘅燒酒,酒精濃度都有30度,怕太勁飲唔倒,佢地另外有個入門版泡盛梳打,我地點左時令泡盛梳打($88)同菠蘿泡盛梳打($88),前者係荔枝味,溝左梳打水令泡盛非常容易入口。每隻碟上面都已經備有辣椒粉、鹽、柚子朝椒同青檸。前菜($36) - 點完菜,侍應會先上一份收費嘅前菜,係香菜雞胸沙律,入面都有幾多雞絲同芫荽。鳥森雖然主打食雞串燒,不過都有豬牛海鮮蔬菜,佢地同其他居酒屋最大唔同係除左散叫仲有套餐。我地點左Mori Set($580/人),入面包左八款唔同部位嘅雞串燒,另外仲有沙律、燒物、飯麵、湯同甜品,比散叫抵好多。留意返,套餐入面嗰八串雞串燒係廚師發辦,如果有唔食嘅部位記得預早提出,例如雞子、提燈(輸卵管)、雞尾......等等。免治雞肉棒 - 雞肉棒旁邊係用醬油醃漬過嘅蛋黃,食落雖然冇生蛋咁順滑,但連埋

時令泡盛梳打 & 菠蘿泡盛梳打
每隻碟上面都已經備有辣椒粉、鹽、柚子朝椒同青檸。
香菜雞胸沙律

免治雞肉棒 - 雞肉棒旁邊係用醬油醃漬過嘅蛋黃,食落雖然冇生蛋咁順滑,但連埋味淋一齊食,令雞肉棒多左鹹鹹甜甜嘅味道,味道更豐富。
免治雞肉棒
雞心 - 切到細細塊,外表唔似食緊內贜,肉質扎實。
雞腎 - 有咬口唔會太韌。
雞腎
雞胸軟骨 - 比平時嘅雞軟骨多好多肉,所以會食倒雞軟骨嘅卜卜脆口感之餘,又會食倒雞肉。
雞胸軟骨
雞冠 - 第一次食雞冠,完全冇諗過可以食,冇想像中咁硬,中間部份仲係軟嘅,幾得意。
雞冠
雞掌心 - 即係平時食鳳爪中間掌心嘅位置,食落都有啲似食緊雞軟骨,不過就冇咁脆口。
雞掌心
雞腿肉 - 啖啖肉,肉質唔會太鞋。
雞腿肉
雞尾 - 冇羶味,脂肪比較多,好香雞油味,但又唔會食到成口油。
雞尾
厚切牛舌芯 - 燒物可以三揀一,我揀左牛舌花,非常厚切,口感嫩腍彈口,蘸埋芥末籽食好惹味。
厚切牛舌芯
惠比壽炭火親子丼 - 食事就有飯同麵二選一。惠比壽炭火親子丼用左炭火雞肉,下面嘅白飯係撈左蛋汁,所以比較濕。雞肉份量對版,肉質唔會太鞋。
惠比壽炭火親子丼
雞湯 - 雞湯非常熱辣辣,估計用左大量雞殼入去煮,雞味極濃但又唔會好油。
雞湯
甜品係抹茶紅豆奶凍,奶凍幾滑,抹芋回甘。
抹茶紅豆奶凍
總結,雞串燒好多刁鑽部位都食倒,連平時想像唔倒嘅部位原來都食得,而且味道都唔差,串燒醃得入味又唔會燒得過火,食厭左大路嘅串燒想試下新野必試。
時令泡盛梳打 & 菠蘿泡盛梳打
雞腎