2017-09-27
老友升職請我今晚去灣仔食飯, 由於我地兩個嘅老婆都唔食刺身, 所以我地兩個約食飯9成都係去食日本野。今次老友故作神秘, 唔肯講訂左邊度開餐。🙊由於大家都放得早, 6點幾已經可以係灣仔地鐵站集合。老友帶我係A1出口直行到謝斐道已經到餐廳所在的香海大廈, 原來老友今日係請我食Omakase, 仲要係呢間咁出名嘅鮨鶴日本料理, 真係受寵若驚。😍鮨鶴日本料理係Openrice評價非常好, 之前其實一直都想試, 不過老婆唔食生野, 又好難約到腳食, 今次能夠同老友來食到真係超開心。😊 店內裝修非常日式, 大部分座位都係對住師傅, 可以近距離欣賞師傅嘅刀功, 同埋聽師傅細心對每款食物嘅講解。師傅非常nice, 每款菜式經佢悉心介紹後, 感覺特別美味。👍菜單非常簡單, 有4款Omakase選擇, 由於係老友請客, 當然由佢話事啦。😙今晚嘅Omakase由好清爽醒胃嘅先付: 北海道白粟米, 胡麻貝裙邊伴菠菜同海雲杯開紹。北海道白粟米超清甜, 之前去北海道旅行時食個一次, 味道同係北海道食一樣, 粒粒都鮮甜多汁, 比熟食嘅粟米好食好多。胡麻貝裙邊伴菠菜味道好夾, 海雲杯調味微酸, 口感似爽口嘅髮菜, 非
今晚嘅Omakase由好清爽醒胃嘅先付: 北海道白粟米, 胡麻貝裙邊伴菠菜同海雲杯開紹。北海道白粟米超清甜, 之前去北海道旅行時食個一次, 味道同係北海道食一樣, 粒粒都鮮甜多汁, 比熟食嘅粟米好食好多。胡麻貝裙邊伴菠菜味道好夾, 海雲杯調味微酸, 口感似爽口嘅髮菜, 非常醒胃。
先付之後就到我最愛嘅刺身出場, 師傅會先附上自家醃蒜頭及蘿蔔。自家醃蒜頭醃得好好, 完全唔辣, 好爽脆, 我食到師傅幫我refill左幾次。😂
今晚嘅刺身超級新鮮, 師傅選料好講究, 不時不食, 好多款刺身我都係從未試過, 為我帶來味蕾嘅新沖擊。師傅逐一細心介紹, 令我地對日本飲食文化嘅認知都增長不少。👍
第一款刺身叫粒貝, 味道似曾相識, 口感似象拔, 不過比象拔更爽脆鮮甜。😋
赤貝好新鮮, 口感爽脆。
師傅介紹呢款平政係油甘魚嘅親戚, 味道比油甘魚更好, 魚肉味更濃, 更香。👍
北海道真蠔我第一次食, 好誇張, 未食已經聞到佢嘅鮮蠔味, 海水味濃郁, 蠔肉非常鮮甜。😍
海膽腐皮係用福岡嘅海膽,味道鮮甜,不過師傅話呢個時候最好嘅係北海道白海膽,仲預告我地會享用到。👍
真鯛剌身好有彈性,而且魚脂豐富,非常甘香。
品嚐完真鯛剌身之後師傅再切真鯛的魚腩部份加上柚子胡椒俾我地食,果然魚脂更豐富,味道更甘香,食完仲留有餘香係口腔入面。😌
呢款酒盜白蝦非常出色,蝦肉超鮮甜,更驚喜係酒盜呢個我第一次品嚐嘅美食,師傅介紹今日呢個酒盜係用鰹魚內藏自家醃製的,入口滑溜咸香味濃。👍🏻
鯖魚我地都食得多,不過鯖魚刺身我地都係第一次食,師傅話因為鯖魚好客易變壞,所以大多以醃製令保存期較長,如果要做刺身只可以儘快即做即食。鯖魚刺身魚味好濃配以薑蔥開辟去鯖魚的腥味,而且味道好配。
脆紫菜包海膽帶子令我回味無窮,師傅會先把紫菜烤脆,叮囑我地儘快享用,入口先感受到紫菜香脆嘅口感,之後到軟腍彈牙帶子嘅鮮甜,最後濃郁嘅海膽鮮味從口腔慢慢滲出。實在太美味啦。😍
刺身部份完左係壽司登埸之前,師傅送上煮鮑魚。鮑魚軟腍入味。
上壽司前店員會先替客人收起豉油碟,因為呢度嘅壽司師傅已經預先調好味。
第一款壽司石垣貝壽司上碟時會捲動,非常有趣。口感爽口彈牙,鮮味濃。👍🏻
北寄貝壽司同平時食果D完全唔同,非常鮮甜,而且爽脆。
小肌壽司我係初次品嚐,略帶醃料的微酸之餘亦食到魚肉嘅鮮味,色澤光鮮非常吸引。😍
左口魚經常會吃得到,而今日呢個右口魚壽司我係第一次食,魚肉非常鮮嫩配上師傅掃上薄薄的醬油,味道更突出。
沙甸魚壽司食唔到魚腥味,配上配料口感清新。
秋刀魚壽司我亦係初次嚐到,味道不錯。
拖羅油脂分佈均勻,入口充滿拖羅嘅油香,令人食完已經立刻回味。😋
今晚如果要我揀一款我最喜愛的壽司,我會揀呢個北海道白海膽壽司。北海道白海膽好厚身,口感綿密味道濃郁,非常Creamy。😍
食埋呢個吞拿魚腩蓉伴三文魚子丼已經好飽好滿足。😙
壽司部份完左之後,師傅送上呢款由6種不同鯛魚淆製成的濃湯俾我地暖胃。
最後食埋最後一品: 宇治抹茶奶凍配紅豆蓉,全個Omakase食足3小時,一邊食一邊同師傅交流,非常愉快嘅一晚。😙