2023-05-12 383 瀏覽
《麺屋こころ》唔好介意🤣因為版主係灣仔返工,今次又係做灣仔餐廳嘅食評。由於返工放工都會係呢度附近上落巴士,所以留意到呢間鋪頭好一段時間。見佢次次午餐晚餐時間都要排隊就暫時擺係to-eat list住先,今日落雨經過竟然只係等一張枱,咁我就即刻食食佢😋🍜正宗全料東京撈麵$109是咁的,其實版主係一個拉麵控,對於日本嘅拉麵真係毫無反抗嘅能力。除非比身邊嘅人大大力咁比差評,否則都會用自己條脷試真佢。呢間鋪選用左粗麵,口感好彈牙而且麥味好出。我揀嘅呢個撈麵有荀、叉燒、生雞黃、半熟蛋、紫菜同肉燥,加埋魚介粉同濃汁令到成麵味道好豐富,個麵都成功掛哂湯。我就跟足餐廳教路,先食左1/3原味之後就加黑胡椒,入口有少少辛辣夾埋胡椒香。食多1/3之後再加左魚乾泡嘅香醋,即時解左前2/3碗都嘅膩,輕鬆食哂😋當我以為食完準備埋單走人,點知店員問係唔係可以上埋個飯,我就又唔執輸要埋。果一口白飯撈埋留係碗入面嘅最後一滴汁,令到成餐非常完滿👍🏻呢間東京過江龍算係重口味之選,間唔時食一次可以增加罪惡感😙材料好豐富同埋係湯麵都同沾麵以外又多左一個選擇👍🏻
《麺屋こころ》

🍜正宗全料東京撈麵$109