2016-12-05 422 瀏覽
聽朋友講旺角心夜來潮的舊鋪位轉了做桂林米粉,亦是心夜來潮同一公司開的,之前吃過心夜來潮,覺得做法傳統又好味,相信桂林米粉亦會別有一番風味裝修跟之前心夜來潮一樣,只是招牌改了,另外亦無左室外的餐枱,唔知係咪同政府加緊執法有關呢? 可能呢個就係心夜來潮要搬大鋪,而呢度就要轉營的原因自助點餐紙,跟一般車仔麵叫法一樣,自選湯粉或炒粉,再選配料,基本的都配有肉末、酸豆角、脆花生、蔥花、酸辣筍,好有潮州風味器皿樣子不錯看客人可以免費自助取用腌蘿蔔興腌青椒,大家記得店內的溫馨提示,唔好浪費食物椰子汁 ($10)上次食心夜來潮的時候已經飲過,覺得好好味所以要再飲,喜歡它的無添加美味砂鍋土豆粉 ($38),配料 - 娃娃菜 ($6)、醬香豬手 ($10)我跟媽媽都係第一次食潮式土豆粉,原來土豆粉係外層晶瑩,食落好滑,比起普通米線好味好多,酸辣筍絲令成碗粉好香,醬香豬手用南乳滷得夠入味,有D已經骨肉分離,足見其淋度干炒土豆粉 ($48),配料 - 香煎豆腐 ($8)、原味玉林牛巴 ($18)、生菜 ($6)點了一個湯的,當然要試埋炒的, 干炒土豆粉少了那份晶瑩剔透感,但同樣咁滑,口感更加煙韌,玉林牛巴有少
器皿樣子不錯看
椰子汁 ($10)

點了一個湯的,當然要試埋炒的, 干炒土豆粉少了那份晶瑩剔透感,但同樣咁滑,口感更加煙韌,玉林牛巴有少少似牛肉乾,但唔難咬開,牛味濃,跟香煎豆腐好配合

呢間果然同心夜來潮一樣,能夠做到特有的潮式風味,唔知遲D仲會唔會開拓更加多其他種類餐廳呢?!
2016-12-04