2022-05-31 1183 瀏覽
自消費劵推出加上社交距離放寬後,果真對零售同飲食業都有正面嘅影響,而小妹同友人久未見面都趁下一波疫情未到之前趕快見上一面😂一陣血拼過後想搵間餐廳坐底食飯再傾girls’ talk,正當仍苦惱餐廳名單之時,途經times square 9樓嘅Banchan & Cook,門口長長嘅人龍激起我地嘅妹奇心,一睇之下原來係韓國fusion 菜,餐牌選擇頗多,所以我地就諗住試吓新野,排咗一陣就已經可以安排入座。蕃茜海鮮蛋包飯近日餐廳推出新menu 以蕃茜作主題,推出數款特色菜式,其中一款就係蕃茜海鮮蛋包飯,蛋包飯係西炒飯作基底再補上厚厚滑蛋,海鮮配料十足而沒有多添調味,你可以再以清新自製蕃茜醬作sauces 味道就剛好😋牛肝菌蛋包飯一上台就聞到好香菌類嘅味道,除咗滿滿嘅牛肝菌外仲有其他菌,大大粒嘅新鮮冬菇等,加上厚厚嘅滑蛋,creamy滑順加上鮮菇嘅爽脆雙重口感😆韓式豬手沙律厚切韓式滷豬手配黑醋沙律菜作為頭盤相當不錯,豬手唔算肥但滷得入味,配上開胃黑醋沙律,食慾大增👍🏻清爽蕃茜有骨炸雞🍗友人係一個超級蕃茜控,一見到有新推出嘅蕃茜炸雞就二話不說話要試試,半份炸雞有7大件加上炸薯條同最驚喜嘅炸年糕,

蕃茜海鮮蛋包飯

牛肝菌蛋包飯

韓式豬手沙律

清爽蕃茜有骨炸雞🍗
友人係一個超級蕃茜控,一見到有新推出嘅蕃茜炸雞就二話不說話要試試,半份炸雞有7大件加上炸薯條同最驚喜嘅炸年糕,炸雞嘅粉漿好薄身超級脆身,咬落去嗦嗦聲,重點係雞肉仲保持嫩滑juicy 😋😋,加上自製嘅蕃茜醬,清新嘅味道中和炸雞嘅油膩感,蕃茜控一定大愛❤️

烤朱古力棉花糖
邪惡之最,底層以碎嘅消化餅作基底,面頭鋪上棉花糖同朱古力再輕烤至半溶化,旁邊再配上消化餅作沾醬食用,美味可口教人慾罷不能❤️

濟州綠茶咖啡
打卡之選,好靚嘅漸層色效果,不嗜甜者必選

士多啤梨鮮奶咖啡
少女pink 嘅顏色相當吸睛,未拌勻之前嚐一口係士多啤梨🍓嘅香甜,再拌勻就會係香濃嘅咖啡☕️,甜度剛好
  • 烤朱古力棉花糖
  • 韓式炸雞