2020-09-15
星期日朝早出咗去觀塘工業中心嗰邊拎集運,之後就買埋外賣午餐返屋企食。本身諗住幫襯沙X王,但我搵唔到個入口😂。再行多兩步,就見到有間好似工廈食堂嘅餐廳,門面有啲羊嘅相,個名仲好鬼長同特別,叫做「雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫」。咁一句講晒即係食米線啦🍜!入到餐廳,堂食環境不過不失,冷氣充足,舖入面亦係有好多山羊相,旁邊仲有啲文字介紹食羊嘅好處。過咗陣阿姐就走埋嚟招呼我,但我未諗到食乜,因為未食過,所以要望下啲餐牌👀。我同呀爸呀媽三個人食,叫咗兩份正餐同兩個小食已經夠哂飽👍。餐廳抵讚嘅地方係會主動將湯同飯麵分開,避免浸淋。羊肉大碗米線($60),我要咗清湯,因為唔鍾意酸辣。大碗米線份量真係夠哂大,兩個人食啱啱好,但略嫌麵質比較淋身,底部有啲碎。🐐羊肉幾好食喎,個樣薄薄哋,有啲似牛腩,但係一食有陣羊羶味就分得出。不過羊羶味唔會過盛,幾好食😋。羊肉以外,我加咗$9要豬大腸,呢個就一般般,因為比較肥😳。另外,呢度米線嘅其中一樣特色係有落豬油渣,雖然佢唔係脆嗰種,但過下口癮都OK。牛腩湯飯($45),呢個有啲似麵舖嘅清湯腩,味道唔錯啵!🐮牛腩量唔少,以正方體為主,肥瘦適中,餐廳仲搭多兩條生菜喺個湯度。美
美味口水雞($32),🐔近嚟成日試口水雞,因為鍾意咗食辣嘛。佢呢個辣偏酸而不麻,而且🌶辣味在後勁。呀媽讚個雞有鮮味,唔係雪藏雞。
麻辣豬耳($25),呢樣我無食,佢哋話隻辣係同口水雞一樣,而🐷豬耳本身就幾爽口。
總括嚟講,今次係我初嚐羊肉米線,味道同我想像中唔同,因為易入口好多🙈,我覺得都值得一試嘅。價錢就中等啦,一碗羊肉米線要成$60算偏貴,不過始終係招牌嘛~。