2023-05-19
因為AE 白金信用卡的優惠,今次揀選了朗豪坊的Smokehouse Grill作晚餐😉雖然只是星期四,8點多到達時已經差不多full house,所以記得打電話預約,以免食白果😂餐廳情調非常好,背景音樂都非常輕快,很容易投入輕鬆的氛圍,將工作一天的疲態帶走💃🏻(環境照片攝於臨離開前,所以大部分客人都走了)前菜叫了煙燻吞拿魚腩凱撒沙律🥗,製作工序絕不馬虎,連沙律菜都有特別grill 過,亦不會過多醬汁,不會太飽前菜仲叫咗烤牛骨髓,今次初嚐,感覺新鮮,不過個人本身不太喜歡糕狀與油膩口感,試過就好了🙈🙈 隨牛骨髓亦附上和牛碎、無花果和多士,配搭一齊食,可以幫助減輕油膩感!主菜方面叫了炒青口,青口size中等,配上濃濃的忌廉汁,絕對會食唔停口😛!不過作為蒜蓉愛好者,建議可以再加重蒜味,甚至有蒜蓉碎,加強口感最後來到重中之重,熟成肉眼扒(300g)!老實說,黎到呢個moment,我已經7成飽。不過既然係今餐亮點,當然要繼續食💪🏻老實講,我地都對呢塊肉眼扒少失望,雖然我地叫咗medium rare,可能因爲扒身比較簿,比較難控制火候,切開明顯overcook,只有小粉紅,所以大家叫時都要留意番🙈
(環境照片攝於臨離開前,所以大部分客人都走了)
老實講,我地都對呢塊肉眼扒少失望,雖然我地叫咗medium rare,可能因爲扒身比較簿,比較難控制火候,切開明顯overcook,只有小粉紅,所以大家叫時都要留意番🙈 食落口感亦比較靭,牛味亦不重。不過配菜挺有心思,喜歡當中的香菇薯蓉,調味不錯!
因為今次只有兩人,所以只可以揀選300g肉眼扒,下次會叫熟成有骨肉眼扒(600g),希望會為我們帶來新驚喜!!