2024-11-17
位於跑馬地斜巷的aedes主打著手打意粉的一間小餐館對於喜愛吃意粉的愛好者手打意粉比起平時食到嘅意粉口感會更加煙靭有嚼勁,更有層次。店員會逐一介紹每款意粉嘅特色和味道Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise七粒外形似西葫盧,炸得金黃外脆,咬開有奶油軟糯口感嘅炸薯波,炸球內部柔軟濕潤,口感有趣。雖然是炸物,但油炸得適中再配埋蒜醬很開胃。Focaccia第一次認識的意大利麵包口感一樣好柔軟又帶種獨特的香氣我認為每枱都需要必點並且要點埋酸忌廉食Pappardelle bolognese肉醬闊麵條配上蕃茄及豬脥肉和炒牛肉,經過燉煮過個肉醬更有層次及風味。加上手工意粉的加持,每條意粉不單止掛汁也非常入味。Tagliatelle Amatriciana濃郁咸香味的醬汁加酸甜的蕃茄味,最後仲加埋芝士係面,非常邪惡!我地都叫左杯紅酒!Peroni整家餐館只售意大利出產的美食及飲品Peroni啤酒是意大利著名嘅啤酒品牌,初嘗perini的口感清爽較輕盈,苦味平衡。Gelato 雪糕口感幼滑
主打著手打意粉的一間小餐館
對於喜愛吃意粉的愛好者
手打意粉比起平時食到嘅意粉
口感會更加煙靭有嚼勁,更有層次。
店員會逐一介紹每款意粉嘅特色和味道
Focaccia