餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2018-07-29 181 瀏覽
路過太子,見到有間新既餃子店,仲寫住天下第一餃,咁把炮,就決定入去試一試。坐低之後店務員就俾咗本菜單,因為我哋唔係好肚餓,所以只係點左一個重慶鮮肉雲吞麵同埋雙拼湯餃試試佢。係等緊啲嘢食黎嘅期間,枱上有醃蘿蔔係免費供應,蘿蔔酸酸甜甜,相當開胃,作為前菜係相當不錯!前前後後食左五舊!除咗醃蘿蔔之外,仲提供唔同嘅醬料,包括菜甫辣椒醫,仲有四川辣椒醫。我哋就用左兩種唔同辣椒醫混豉油,用黎一陣點餃子。雲吞比較實淨,唔易散,而皮亦都唔容易爛,雲吞帶鹼水味,雲吞入邊有雲耳絲,十分爽口!而麵方面,重慶湯底辣都未夠濃,但因加了芫荽,味道尚算香!最後都到主角餃子,湯底味道鮮甜,飲得出很少甚至乎係冇味精!食完餃子之後,可以當湯咁飲!而餃子實淨,唔易散,亦都十分足料,可惜肉汁唔夠多!以呢個價錢嘅餃子來講性價比未算高,但味道都算好食!

醃蘿蔔

重慶雲吞麵(小辣)

而麵方面,重慶湯底辣都未夠濃,但因加了芫荽,味道尚算香!

雙拼湯餃(韭菜豬肉及粟米豬肉)

而餃子實淨,唔易散,亦都十分足料,可惜肉汁唔夠多!

以呢個價錢嘅餃子來講性價比未算高,但味道都算好食!
2018-07-28
醃蘿蔔
雙拼湯餃(韭菜豬肉及粟米豬肉)