2017-10-12
今日同朋友等時間過(因早上同晚上都一起出席唔同活動,中間有空檔,所以周圍行吓, 我地去左少年時好多時會去既旺角中心。行行吓,見到一店特别多人圍住既,唔知乜嚟既,咪行過去睇睇囉!原來係之前蘋果介紹過,幾個“後生”夾份開既綿綿冰糯米飯! 佢有三款口味的綿線冰同幾款飲品。我就點左芒果味綿綿冰配糯米飯,$48一碗,like Facebook Fanpage減$3,就$45一碗。 糯米飯?點解係糯米飯?係啲冰似整到似飯味?原來係最下層真係有糯米飯,夠軟夠淋。 上面就有甜甜既芒果片同夠味即芒果冰,最頂係一pat好靚既好傑既椰漿, 混合糯米飯同芒果冰一有起食,係正宗芒果糯米飯既味道!另外,我朋友點感杯貓山皇特飲, 我係勁驚榴槤的,佢話依杯野超足料, 好thick, 唔會過份奶感,有啲碎冰中和吓啲厚膩感,佢仲話如果依個價錢,情願飲依杯好過飲貴過餐飲既星x樂特飲喎。。。我地都覺得這冰幾有特式,唔怪得咁多人圍住依個舖啦!下次經過,試埋個奶茶冰先~