2021-02-25
近期大熱嘅日本生吐司🍞店12月底正式喺海港城開幕主打去激厚嘅生吐司同埋自家製嘅手工果醬麵包🥯每日都新鮮出爐佢地有兩款生吐司 分別係「極生」同埋「極美」。極生添加左北海道牛奶牛油同埋蜂蜜選用中種製法同埋湯種 經過18小時低溫發酵。極美係源於社長嘅女兒對蛋同埋奶敏感為咗俾佢安心食用所以社長就研發出冇蛋冇奶嘅極美吐司選用左北美小麥同埋冇蛋奶配方但係同時之間用湯種製發保留當中嘅水份食起嚟比較清淡。尋日咁啱經過開見到人頭湧湧都忍唔住買咗一支果jam佢果jam有15款 除咗常見嘅基本款之外仲有好多唔同嘅特別組合睇到咁多個種類都不免有選擇困難症例如係紅豆 芝麻 伯爵奶茶 榛果 歐若拉 開心果等等價錢為HK$65至HK$70最後就試咗榛果風味 (HK$70)唔算好特別 少少似花生醬 有d失望。由於去到店嘅時候已經過咗6:00所以係冇得堂食嘅如果堂食版本嘅話都係會供應極生同極美客人可以係自家製嘅嗰張入邊揀出三款再另外加配牛油🧈 咁就可以試多幾種唔同嘅果jam。雖然一去到店員已經講到明已經將全部嘅包賣晒啦🤣但係好好彩咁樣買到條極美 (HK$45)因為好多有拎籌但係冇出嚟拎貨既人由於我哋係買整條吐司🍞店員就
主打去激厚嘅生吐司同埋自家製嘅手工果醬
麵包🥯每日都新鮮出爐
佢地有兩款生吐司 分別係「極生」同埋「極美」
極生添加左北海道牛奶牛油同埋蜂蜜
仲有好多唔同嘅特別組合
睇到咁多個種類都不免有選擇困難症
例如係紅豆 芝麻 伯爵奶茶 榛果 歐若拉 開心果等等
價錢為HK$65至HK$70
最後就試咗榛果風味 (HK$70)
唔算好特別 少少似花生醬 有d失望
由於去到店嘅時候已經過咗6:00
所以係冇得堂食嘅
如果堂食版本嘅話都係會供應極生同極美
雖然一去到店員已經講到明已經將全部嘅包賣晒啦🤣
但係好好彩咁樣買到條極美 (HK$45)
因為好多有拎籌但係冇出嚟拎貨既人
食物:7/10
價錢:5/10
環境:9/10
。
SAKImoto bakery 嵜本 高級Shokupan專門店
地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3208號舖。