2023-11-23 40 瀏覽
金撈老鴨湯位於佐敦八文樓附近文昌街有一間刺生火煱老鴨店,鎭店之寶是:🦆🦆金撈老鴨湯--用蘿蔔、蟲草花、雞脾菇做湯底,鴨肉燉煮🉐️鮮甜嫩滑有𡁻頭,而且鴨皮軟熟可口不覺肥膩!據店主說此味鴨湯能補血行水,養胃生津,並且一年四季都啱食,仲話可以增強免疫力添!🥣🥣🥣我同朋友飲完一碗又一碗。亦都係鎭店主打嘅:石蚌刺生雖然我對於生食有點顧忌,但見到友人食得津津有味👅💦都嘗試夾番🥢🥢兩片用水稍滾滾,入口卻仍然甘香溶化,可想刺生魚片必然更鮮味洋溢了!🐠🐟🐠貴妃蚌--我認為是蚌中之珍品,火鍋內滾10秒8秒,入口爽夾滑,牙齒做warm up咁,唔好錯過喎!不能不提:特別精製龍𧄌丸,賣相雪白亮麗,滾幾滾淥兩淥,好食過食開嘅乜丸物丸!🍡🍡因為超級彈牙!👍👍👍味道方面,五味紛陳著甜酸苦辣各款醬料,任你點混都得!🌶️🥗🍝至於飲品款式多樣,我們點了竹䉀茅根和羅漢果水,清甜宜人,生津止渴,這頓飲友人和我都心感滿足!🍹🧉🥤
金撈老鴨湯
位於佐敦八文樓附近文昌街有一間刺生火煱老鴨店,鎭店之寶是:

亦都係鎭店主打嘅:石蚌刺生