2024-12-05
今日去完PMQ睇展覽,特然醒起附近有間新開嘅Gelato鋪,平時 weekend 去都大排長龍,見今日係平日應該會少D人嘅,所以就走落去碰一碰運氣啦。其實經過嘅時侯真係會眼大睇過龍,因為佢冇一個特別顯眼嘅招牌,只有個brand name 係塊玻璃上面,所以我行過左龍都唔知 間鋪係有內用空間嘅,室內環景都幾靚幾大,啱晒一邊食正正嘅 Gelato 一邊擺 poses 打卡嘅港男港女們 佢賣嘅方式係有分兩個size嘅,small 就$58,medium就$68,最多可以揀三隻味道,可以一次過食幾種味道,可以完全滿足到我而d有選擇困難症嘅人啊。睇到佢個 menu 覺得佢地嘅野心異常地大,每一款味道就咁睇落去都好似將兩樣大纜都扯唔埋嘅味道擺埋一齊,令到你揀嘅時侯個腦袋入面充滿各種 fantasy,搞到我個頭腦勁爆亂,睇住個 menu 差唔多5分鐘先揀到我想食嘅味道。 最後我就揀左 medium size嘅 Wasabi Lime, Earl Grey Blueberry 同 Smokey Vanilla 三種味道而三個味道就咁睇字面上係完全唔會估到係點樣嘅 mix & match但每一款味道食
但每一款味道食落口嘅 moment 都會令人由好 confused 去到 super surprise !!
Earl Grey Blueberry 第一啖入口會有好重嘅莓味,after taste 就會開始有淡淡嘅earl grey 茶香味湧出嚟,再食第二啖嘅時侯 blueberry 個種甜又可以吊反出 earl grey 個種茶香味出嚟, super nice !! 鍾意 earl grey 嘅大家真心可以試一試。大推!!
Smokey Vanilla 食落口真係有一種微微煙燻嘅味道,vanilla 本身都係一個比較百搭嘅味道,兩樣野加埋一齊令成件事變得非常特別。
Wasabi Lime 一開頭就會有少少辣辣地刺激嘅感覺,但味道比較輕, Lime 味反而就比較重。
總結而間 Gelato 真係好值得去試試,就係正PMQ旁邊。
佢每款創新嘅味道感覺都可以激發到大家嘅味蕾小宇宙