2016-05-18 2586 瀏覽
又係兒時回憶, 每次二話不說就係要火焰牛柳連Menu都唔駛睇每次都係俾個放火show吸引著, 由"劍擊手"攞住把串住食品嘅劍出黎然後喺鐵板度淋酒放火, 再將兩件牛柳沾少少酒同D配菜喺塊鐵板度"蓬蓬聲"咁共冶一爐,最後落埋剩餘嘅酒繼續燒. 成個presentation可以媲美橙酒煮班戟Crêpe Suzette, 睇到我地咿嘩鬼叫. 已經睇過無數次,但係視覺效果每次都好震撼, 所有回憶都好似火焰咁湧上黎.雖然享受過程,但係結果都好重要.因為件牛柳會有2次受熱關係, 所以我會叫5成熟. 被火焰吞噬後啱啱好6-7成, juicy ~!!醬汁可以揀黑椒/蒜蓉/洋葱汁/燒汁, 比較多選擇.牛柳一切就開, 肉汁充足,加上有一陣酒香, 係外面食唔度嘅味 !!

雖然享受過程,但係結果都好重要.
因為件牛柳會有2次受熱關係, 所以我會叫5成熟.
被火焰吞噬後啱啱好6-7成, juicy ~!!

醬汁可以揀黑椒/蒜蓉/洋葱汁/燒汁, 比較多選擇.

火焰牛柳
題外話/補充資料: 如果想睇多次放火表演, 可以叫個火焰雪山黎encore多次(不過要等耐少少) 另外,由於個個都係鐵板,D油四濺, 地面比較跣, 要小心D行
2016-04-30
火焰牛柳