之前已經嚟過為食仔食卜卜蜆,好好味,印象好深刻,事隔半年,又想起食卜卜蜆,所以今日就專登訂枱同老公一齊撐枱腳。呢度嘅主打當然就係卜卜蜆啦,不過除咗卜卜蜆外,其他火鍋配料都好高質素,所以今次都係每樣點啲,試吓其他嘢。首先我要力推佢嘅XO醬,因為出面打邊爐,就算較高質嘅火鍋店都未必有提供XO醬,而呢度嘅XO醬係佢自家製,真材實料,香而不辣,所以唔好意思,我忍唔住食咗佢半樽😅😅因為之前食過卜卜蜆,所以今次打算試吓另一啲新嘢,就決定叫招牌龍蝦海鮮喎。店員一放低我就感覺到裏面相當豐富,所以忍唔住開蓋睇吓,比相機食先!大概等咗10分鐘,終於水滾食得啦!指定動作,首先飲啖靚湯先,湯底非常鮮甜,帶點橙黃色,有海鮮湯底嘅味道。而且呢個龍蝦海鮮鍋真係非常足料,首先當然係主角龍蝦一大隻,另外仲有八隻大海蝦,下面有大量娃娃菜、什菇、豆腐,所以連菜都唔需要另外再點喇!龍蝦肉質厚實,爽口彈牙,食得出佢係新鮮龍蝦而唔係急凍嘅龍蝦。而佢嘅大海蝦同樣新鮮爽口,娃娃菜雖然喺鍋入面只不過係一個配菜,但佢索哂龍蝦上湯,非常入味,真係連條菜都好食過人。努力地掃清鍋底後,重新添加湯底,就開始食牛肉啦。順帶一提,如果叫龍蝦鍋的話,
推介必食XO醬
大概等咗10分鐘,終於水滾食得啦!

招牌龍蝦海鮮鍋
努力地掃清鍋底後,重新添加湯底,就開始食牛肉啦。順帶一提,如果叫龍蝦鍋的話,之後添加嘅湯底都會同樣加返龍蝦上湯,而唔係普通嘅上湯,所以我覺得呢個龍蝦海鮮鍋雖然貴$100 ,但絕對係值回票價,甚至乎我夠膽講係超值!

女店員強烈推介我哋試吓呢款「封門柳」,見佢介紹嘅牌寫住每隻牛只有兩塊,講到咁巴閉,冇理由唔試吓啫!一食之下,真係要讚歎一吓!果然係優質推介,牛肉切得比較薄身,食落牛味重得來又不失嫩滑嘅口感,同埋只係要細碟都已經好大碟,兩個人食份量非常之足夠。
封門柳(小)
我見呢個黃金炸響鈴喺餐牌上有兩隻手指公,睇嚟係必食推介,所以就叫一碟試吓。$68有8條,上面淋上鹹蛋黃醬,就咁食又得,稍稍浸一下湯食又得。而我就浸吓個底,有湯又保留所有蛋黃醬,正!

五色餃子拼盤已經有齊哂餐牌上面嘅不同款式餃子,包括:芫茜豬肉餃、鮮蝦水餃、鮮蝦雲吞、韭菜餃、黑松露鮮蝦餃,當中以黑松露鮮蝦餃做得尤其出色,黑松露味道相當突出,鍾意食嘅朋友一定覺得非常香!
黃金炸響鈴($68)五色餃子拼盤($98)
然後我哋仲點咗蟹籽墨魚滑同埋四寶蝦丸,墨魚滑相當雪白,混入蝦籽後口感更豐富。而佢嘅四寶蝦丸,包括有黑松露、鹹蛋、鵝肝、芝士四款口味。呢度嘅丸類全部都係佢自家製,而且佢哋嘅丸真係好彈牙,放喺湯入面可以好似乒乓波咁彈吓彈吓,所以我特別推介佢哋嘅自家製丸類!
手打蟹子墨魚滑($78)特式四寶蝦丸$108
最後仲叫咗兩杯沙冰,分別係菠蘿沙冰同柚子沙冰,我自己就覺得菠蘿沙冰更勝一籌,因為菠蘿沙冰比較清甜,不過其實佢嘅柚子沙冰都充滿柚子嘅清香,所以各點一杯,各有千秋啦!
菠蘿沙冰&柚子沙冰
另外都要盛讚一下呢度嘅店員,佢哋真係好熱情,仲好用心介紹同推介,所以雖然呢度價錢唔算平,但係如果想享用高質素嘅火鍋,呢間「為食仔」絕對係我嘅私心推介!
推介必食XO醬
招牌龍蝦海鮮鍋
封門柳(小)
黃金炸響鈴($68)五色餃子拼盤($98)
手打蟹子墨魚滑($78)特式四寶蝦丸$108
菠蘿沙冰&柚子沙冰