記得對上果次食鼎泰豐已經係 N 年前既事,記得當時質素普普通通,所以之後就無嘜點幫襯,今日朋友提議去食,見咁耐都無幫襯,所以就再試試,入座無耐待應就好快手擺放餐具同斟茶,餐牌好似同當年無咩點變過,叫咗原味水晶肉、蘿蔔絲拌海蜇皮、小籠包、蝦肉紅油炒手、紹興酒醉雞、台式酸辣湯、排骨蛋炒飯。原味水晶肉 ($64) : 一碟十二件排得好整齊咁上枱,肉味清清地之剩肥而不膩。蘿蔔絲拌海蜇皮 ($62) : 呢個比我預期中好食,蘿蔔絲同海蜇皮肥嘟嘟好飽滿,而且爽口彈牙。小籠包 ($64/6粒) : 小籠包晶凝通透,夾起又唔易爛,餡料足,而且價錢又合理。蝦肉紅油炒手 ($68/6粒) : 第一次食用蝦肉做既紅油炒手,醬汁味道甜甜地幾特別。紹興酒醉雞 ($78) : 酒香味幾濃郁,雞肉幾嫩滑,雞皮亦幾爽口。台式酸辣湯 ($55) : 味道麻麻地,可能因為唔夠酸同唔夠辣既關係。排骨蛋炒飯 ($90) : 呢個炒飯炒得超出色,啲飯炒到粒粒分明之剩重好香口 🤤 不過排骨就遜色咗啲,雖然好大塊,但口感有點梅,同無咩肉香味。👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻
👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻 👍🏻
當晚侍應上菜執野都超級有效率,直頭係一侍應對一枱客咁濟,我以為自己食緊啲乜嘢高級餐廳 😝 超級有熱誠。