2023-03-28
💛 #銅鑼灣 #船皇 @torcharmhk咁快就weekend 啦,緊係襯返工前去扮野去下泰國🇹🇭食吓好野醫一醫返工恐懼症啦😏👍我同男朋友今日去左泰國過江龍船皇做「治療」🍽️叫得做船皇 緊係同船離唔開關係啦🤪佢地最主打既船麵 湯底用左牛骨、豬血、班蘭葉枸杞、刺芹既材料黎熬湯 啲麵加埋個湯煮得岩岩好 爽口之餘 再加埋啖啖入口既湯汁 真係想一食再食呀🤤🤤船皇湯麵($58/大碗)依個船皇湯麵絕對對得住佢個名🤭我地今次嗌左大碗😯食落去既時候每一啖都有唔同既風味 第一啖食雞絲既時候 佢個湯就吊起左佢個湯既味🤩清爽之餘連埋啲麵又唔膩口😚第二啖既時候又有肥牛同豬膶依個對予我黎講既皇上咁配搭🤪真係想一食再食😙滷水雞髀湯麵($52/大碗)我男朋友就嗌左依個滷水雞髀蛋麵🍳睇到張雞髀圖我就想再食多次呀😛雞髀浸左落個湯到勁入味😚連本來雞皮有既肥膩感都冇埋😍原因真係佢個湯索油而不太油膩😚完全令雞髀提鮮到另一個層次呀😚升級串燒 ($68@)咁去得「泰國」🇹🇭緊係唔少得串燒依個靈魂啦😎而依到用少少既價錢就可以享受到爽到飛起既串燒放題🤤我同男朋友點會頂得住啊🍡依到既串燒足足有20種 而我地總共嗌左差唔多三十串 可想言
船皇湯麵($58/大碗)
滷水雞髀湯麵($52/大碗)
升級串燒 ($68@)
咁去得「泰國」🇹🇭緊係唔少得串燒依個靈魂啦😎而依到用少少既價錢就可以享受到爽到飛起既串燒放題🤤我同男朋友點會頂得住啊🍡依到既串燒足足有20種 而我地總共嗌左差唔多三十串 可想言之係有幾好食啦😋有齊豬牛雞之餘🐷🐮🐣仲有牛丸豬肉丸同埋各式各樣既串燒蔬菜😛特別個菠蘿燒到香香地甜甜地 啲汁爆出黎又勁juicy 💦🤪每串都仲有蘸左少少秘製既沙嗲汁 刺激得黎又唔係太heavy🤤越食越上癮呀真係😛
泰仔凍奶茶 ($21)
依到既泰仔涷奶茶超級有特色🤤佢地係用左泰國道地既銀碗裝住🥣飲到既係佢地濃濃既茶香味同埋甜甜地既絲滑香味🫶唔係太鍾意食甜野既男朋友都飲到一滴都冇淨😳