2017-11-06
勝記以前個名叫兜記,仲係兜記的時候我都已經食過,得知佢改左名,專程黎睇下佢個馳名乳豬質素有無變先餐廳其實裝修同以前一樣無變到,連餐具都一樣,依然用緊印有「兜記」兩字的濕紙巾,可能唔想浪費用埋先再印新,暫時黎講,唔同的只係換左個名叫「勝記」再望一望MENU,以我記憶,都係同以前一樣,SIGNATURE的乳豬依然係度,亦都有唔少廚師推介,由一般小菜到珍貴的食材都有提供,依不同的預算去落單吧蝦乾魚肚浸高山菜 ($98)蝦乾同魚肚質素上乘,蝦乾夠大隻,完全的一隻唔會甩頭甩尾,魚肚夠厚身,由於有蝦乾同魚肚,湯都變得鮮甜,可以飲用唔好浪費蒜蓉粉絲蒸大元貝 ($48/隻)兩個人食中菜其實有一定的難度,碟頭大唔可以叫得太多食物,好彩呢度既蒸元貝係續隻叫,咁我地就可以一人一隻,有大量蒜蓉配襯,粉絲放底,粉絲吸晒大元貝的精華同蒜的香,份量再多都食得晒,大元貝已經離殼輕易食用,整個組合相輔相成,缺一不可勝記即燒乳豬 - 1/4隻 ($193)今日再黎的目的就係為左乳豬,好彩呢度有得叫1/4隻,2個人食都還可以,淺綠色的小包子依然咁軟熟,連有少少乳豬肉一齊上,唔會淨係食乳豬皮咁DRY,放上小包子度一齊食,一軟
再望一望MENU,以我記憶,都係同以前一樣,SIGNATURE的乳豬依然係度,亦都有唔少 廚師推介,由一般小菜到珍貴的食材都有提供,依不同的預算去落單吧 蝦乾魚肚浸高山菜 ($98)
蝦乾同魚肚質素上乘,蝦乾夠大隻,完全的一隻唔會甩頭甩尾,魚肚夠厚身,由於有蝦乾同魚肚,湯都變得鮮甜,可以飲用唔好浪費 蒜蓉粉絲蒸大元貝 ($48/隻)
兩個人食中菜其實有一定的難度,碟頭大唔可以叫得太多食物,好彩呢度既蒸元貝係續隻叫,咁我地就可以一人一隻,有大量蒜蓉配襯,粉絲放底,粉絲吸晒大元貝的精華同蒜的香,份量再多都食得晒,大元貝已經離殼輕易食用,整個組合相輔相成,缺一不可 勝記即燒乳豬 - 1/4隻 ($193)
今日再黎的目的就係為左乳豬,好彩呢度有得叫1/4隻,2個人食都還可以,淺綠色的小包子依然咁軟熟,連有少少乳豬肉一齊上,唔會淨係食乳豬皮咁DRY,放上小包子度一齊食,一軟一脆,真係好好味,這裡的乳豬皮係我食過最脆口的,整件事亦係我係香港食過最好味的乳豬
雖然改左名,但食物質素依然不變,同以前一樣咁好,但下次再黎應該會搵多D人一齊食,可以試多D食物