本人除咗係一名芝士控,仲係一名米線控,最高記錄試過連續一個禮拜都係食米線~荃灣出名米線之鄉,眾多美味米線鋪雲集喺呢區,係得呢頭返工當然要去發掘下d好食嘅米線啦~「雲南小鍋米線」係葵涌人氣米線之一!地點有少少偏,離葵興地鐵站有一段距離,而且多數係上山路,如果大熱天時步行上去都幾辛苦,但為咗食無所謂啦~只係去到米線鋪轉角街口就聞到好大陣香味,跟住香氣行去到嘅就係呢間米線鋪。米線鋪店面裝修較舊,環境較差,同埋冷氣不足,唔建議夏天去堂食!雞絲同炸醬係招牌,雞絲撕得好碎!炸醬炒得好香好惹味!小鍋米線小小辣湯底對我黎講岩岩好辣度,辣度輕微溫和,湯底偏酸偏咸,係幾酸爽,不過食完之後成晚都好口渴,個人認為可以淡返少少!另外一碗係豬肚同豬軟骨,跟小鍋薯粉肉碎辣,肉碎辣湯底會無咁酸帶少少甜,豬肚同豬軟骨份量都係好多,煮得都夠淋! 🧡小鍋米線【炸醬➕雞絲】($49)🧡小鍋薯粉【豬肚➕豬軟骨】($57)🧡凍豆漿(跟餐+$8)🧡凍檸檬茶(跟餐+$8)

🧡小鍋米線【炸醬➕雞絲】($49)
🧡小鍋薯粉【豬肚➕豬軟骨】($57)
🧡凍豆漿(跟餐+$8)
🧡凍檸檬茶(跟餐+$8)
小鍋薯粉【豬肚➕豬軟骨】
小鍋薯粉【豬肚➕豬軟骨】