2009-11-14
同兩位朋友仔打爐,即刻推介呢度!寧記剛開業我已經係常客,天氣凍時一個月都有一兩次,任食火鍋人多人少都啱!但好明顯唔同鋪食物質量係有好大分別,時至今日,由本來四五間鋪得返(好似)三間,畢竟香港人係要新鮮感,新嘅對手小肥羊/譚魚頭等強敵圍攻,加上佢質素唔穩定,係好趕客。之但係,偏好辣食的我覺得佢呢個價其實香港選擇唔多,所以一直捧場,雖然...佢嘅辣...比起剛開業時確係輕手左好多倍!銅鑼灣店搬鋪後第二次幫趁啦,新鋪比舊鋪比乾淨又好坐,夠光猛夠通風,good~~侍應制服更清潔整齊,招呼更細心週到,係有再培訓的,潮流興升呢~~做海鮮酒家,即係有埋晚飯小菜,唔一定要打爐,不過,我冇興趣。七時朋友仔準時到,我叫開台灣麻辣同津白豆腐,一清一濃,朋友仔鐘意香茜皮蛋多D,又得啫!任食黎講呢度係好新鮮同幾多選擇,當中勁推牛展,又淋又入味,索完麻辣好正!一碟八片我一個例掃兩碟!肥牛其實唔肥,但我鐘意,最緊要新鮮!另鮮蝦滑、牛滑同墨魚滑都係任點,彈牙好味!魚片就一般,朋友話唔夠新鮮。牛骨髓好滑,炸魚片鬆脆,菜夠多款又新鮮,玉米五分鐘食得勁爽甜!豆腐夠滑!一般豬肉片滑牛羊肉片鮮雞件鱔片豆卜蘿白茹菇類咩都有。連譚
連譚魚頭名物水晶包最近居然都有,冇奶皇但有豆沙、蓮蓉同素菜3款,試咗豆沙,好味!
鮮蝦加14蚊有七隻,唔算大隻但爽甜!鐘意嘅亦可以加$$點三文魚、象拔蚌等海鮮,唔算貴。
不過今次冇點任何海鮮,剩係湯底加3位人頭茶芥加一每人實收HK$140,我地七點坐到十點,有好多部電視,我個friend仲睇埋劇集至走,夜晚仲有波睇!
當晚少少爆場但唔見人等位,冇熄爐趕客(平日呀,假日唔敢講),咁嘅價錢咁多選擇質素ok招呼唔錯,夫復何求?!
雖然冇咗20 coupon送,但我會繼續幫趁,如果任點嗰個菜單可以keep住有新o野就更好!