2022-05-13 4468 瀏覽
📍「Sukiyaki Mori すき焼 森 (荷李活道) 」- 中環今次食食食之旅黎到中環😌👧🏻生日前夕,梗係要食好野慶祝下🤣🤩呢間sukiyaki 主打關西風,而且出名超難book,👧🏻打咗N次電話都冇人聽🥲終於‼️最後book到超開心🤣😍📷餐廳位於荷李活道,一共有三間分店(唔好去錯呀🤣),門口裝修得好有日本🇯🇵風🤗,店面唔算大,但係座位都好闊落👍🏻因為一早諗好食sukiyaki set,所以係book個陣已經預留咗師傅係我哋面前煮🤩有興趣嘅朋友仔亦都可以即場加牛舌(👧🏻唔好薄切牛舌,所以今次冇加🤣)師傅好細心講解每道料理,務求令到我哋都知食緊啲咩🤤🍴Sukiyaki beef set (Lunch)💰HK$580*以下係跟上菜次序出‼️🍴前菜-煙燻螢光魷魚✨推薦指數:10/10魷魚煙燻味非常重,好香,食落魷魚中間咸咸哋,有爆漿嘅感覺🤣,好食👍🏻‼️昆布食落比較淡但好爽口,中和咗魷魚嘅咸味,好夾🤤🍴櫻花蝦蒸蛋✨推薦指數:10/10櫻花蝦味超香濃,蒸蛋亦都好滑好香,加埋薑蓉令成個蒸蛋嘅鮮味提升咗‼呢個做法特別得嚟又好好食😋🍴壽喜燒-西冷及牛肩🥩✨推薦指數:9/10終於到主角啦‼️每人有2️⃣塊A

今次食食食之旅黎到中環😌
👧🏻生日前夕,梗係要食好野慶祝下🤣🤩

師傅好細心講解每道料理,務求令到我哋都知食緊啲咩🤤

🍴Sukiyaki beef set (Lunch)
💰HK$580
*以下係跟上菜次序出‼️

🍴前菜-煙燻螢光魷魚

🍴櫻花蝦蒸蛋

🍴壽喜燒-西冷及牛肩🥩
✨推薦指數:9/10
終於到主角啦‼️
每人有2️⃣塊A4西冷、2️⃣塊A4牛肩😋
其實師傅每次煮完一塊,都會煮蔬菜去中和返,先再食下一塊牛,不過呢度唔分開講啦,方便大家🤗
首先師傅會預備一碗白飯仔俾我哋(唔夠可以添加‼️)
到戲肉啦🤩
首先師傅落糖,再落壽喜燒汁煮啲牛,反面如是,用半煎半煮嘅方法去整,唔會太濕太多汁,整完再放落碗俾我哋食😘
佢嘅建議係先試咗牛嘅原味,再可以根據喜好撈蛋汁食👍🏻
🥩西冷牛比較肥美,容易咬開,未點蛋汁嘅時候係偏甜,可能因為落咗糖再落壽喜燒汁🤔不過點咗蛋汁之後成塊牛好滑身,而且中和咗佢嘅甜🤩🤤
🥩牛肩比起西冷瘦啲,牛肉味比較重,但係口感相對難咬啲🤣
(👧🏻認為呢間嘅煮法會偏甜,撈咗蛋汁好食好多🤣而且佢都未做到入口即溶嘅感覺🫣)

🍴壽喜燒-蔬菜、冬菇、豆腐、麵筋、洋蔥、蒟蒻麵、日本皇帝菜🍲
✨推薦指數:9/10
蔬菜類係同牛卡啦咁煮,咁樣食法會冇咁膩👍🏻
蔬菜都煮得岩岩好,非常入味,撈蛋汁食都好夾🤗
👧🏻最中意係洋蔥,食落真係超鮮甜,完全唔辣🤤

🍴滑蛋牛肉飯
呢個滑蛋牛肉飯有驚喜‼️
佢煎香咗牛肉粒,再落蛋炒,炒得超級滑身🤤滑蛋牛肉飯上面再落咗啲蔥花,提升咗成個飯嘅鮮味😋

🍴麵豉湯
✨推薦指數:6/10
麵豉湯飲落比較濃味,師傅話加咗三椒葉同胡麻,可以解油膩😛不過飲多幾啖個口就開始麻🤣

🍴甜品-芒果雪糕
✨推薦指數:8/10
因為喺👧🏻嘅生日,所以book位前有提到,餐廳就喺甜品環節加咗慶生🤣隻碟整得好靚😍芒果雪糕就正正常常😋
生日
  • Sukiyaki Set