Ruên Thai & Vietnamese係尖沙咀一間好有特色嘅餐廳🍴佢哋嘅食物款式真係好豐富😋。我哋嗰日去試咗幾款招牌菜,真係每樣都好正👍首先講下香炸蟹肉粟米餅🦀,呢個真係一試難忘😋。外皮炸得金黃香脆,內裡嘅蟹肉同粟米餡料好鮮甜,咬落去口感豐富,真係一流👍。配埋佢哋嘅泰式甜辣醬,味道更加突出😋跟住就係串燒沙爹6串🍢,有雞肉、豬肉同牛肉三款選擇。每一串都烤得啱啱好,肉質嫩滑多汁😋。沙爹醬汁濃郁香甜,配埋烤肉真係絕配👍。特別推介牛肉串燒,牛肉嫩滑得嚟又有嚼勁,好滿足😋泰式濕炒豬肉河粉🍜亦都唔可以錯過。河粉炒得好香,豬肉片片嫩滑,配埋各種蔬菜同香料,味道層次豐富😋。每一口都充滿泰式風味,好有異國情調👍最後當然要試下佢哋嘅芒果糯米飯🍚。芒果新鮮甜美,糯米飯軟糯香甜,再淋上椰漿,味道真係無得頂😋。呢個甜品真係完美收尾👍飲品方面,我哋試咗Rainbow Float🌈同Cha Yen - Thai milk tea🧋。Rainbow Float用咗芒果、菠蘿同橙汁,再加上椰奶同紅石榴糖漿,色彩繽紛之餘味道亦都好清新😋。Cha Yen - Thai milk tea就係經典嘅泰式奶茶,茶味濃郁,奶

首先講下香炸蟹肉粟米餅🦀,呢個真係一試難忘😋。
配埋佢哋嘅泰式甜辣醬,味道更加突出😋

跟住就係串燒沙爹6串🍢,有雞肉、豬肉同牛肉三款選擇。
特別推介牛肉串燒,牛肉嫩滑得嚟又有嚼勁,好滿足😋

再淋上椰漿,味道真係無得頂😋。呢個甜品真係完美收尾👍

Cha Yen - Thai milk tea就係經典嘅泰式奶茶,茶味濃郁,奶香十足,好滋味👍

總括嚟講,Ruên Thai & Vietnamese真係一間值得推薦嘅餐廳👍。
無論係食物質素定服務態度都好出色😋。下次有機會一定會再嚟試其他菜式👍
  • 芒果糯米飯