星期五晚7點拎係銅鑼灣,諗唔到食咩下就揀左之前排隊排到傻既霸嗎,之前做宣傳無限追加味玉同麵條,即刻由早排到晚當然我無排哈今晚唔使排隊直入,同門面一樣,入面日式裝修,和風拉麵店,靚既,同其他霸嗎分店一樣,加埋半開放式廚房,可以見到師傅整係正啲既不過就大部分既座位都望唔到座位相對真係幾迫,有啲大舊既男人都坐得好辛苦,唔至於唔舒服不過你知唔會坐好耐枱上面有晒應有既調味,一味粉、黑椒、蒜粒、餃子汁,仲有凍水,典型拉麵店既擺設餐牌主打當然係拉麵,不過都有好多小食,因為有集團式既味道所以選擇多啲,又鍾意點配都得最重點推介既就係醬油濃骨湯,另外亦可以選擇雞白湯,仲有得揀麵既軟硬度同配料最好建議係出面睇左圖,入黎畫就得,唔係就要係淺窄地方拎住超大個餐牌先黎辛辣炙燒豚肉味玉拉麵,食日本拉麵,第一樣梗係試下佢個湯,入口口感濃厚豚骨(豬骨?)味同醬油味平衡得唔錯,由於叫左辛辣飲唔到肉湯既甜味,如果你叫唔辣可以再品嚐下,整體而言個湯幾唔錯麵係正常度,軟硬算適中,麵身偏幼而無乜蛋味既,無話好定唔好既,麵既選擇都好個人,不過麵質同風味唔算突出,都好味既之後就到佢強推既炙燒豚肉,佢話係用上等豚肉低溫浸煮超過十小時再
當然我無排哈

不過就大部分既座位都望唔到

辛辣炙燒豚肉味玉拉麵

之後就到佢強推既炙燒豚肉,佢話係用上等豚肉低溫浸煮超過十小時再用火炙燒,心機落足,慢煮厚叉燒黎講十個小時係正常,食落肉質相當唔錯,唔會老唔會有筋或者難咬
但相對就都幾淡下,只得肉味,無醬汁或其他風味,有少少浪費左咁大擔心機

炙燒豚肉

再試下佢既味玉,糖心效果良好,蛋漿好正
如果任添個陣黎應該可以食十隻
但蛋白就唔多得,叫得味玉,隻蛋自己本身已用醬汁浸十幾個鐘,但隻蛋只有上色,毫無醬汁味
依個位係失望既

味玉

另一碗就試埋佢既雞白湯,叫左雞叉燒味玉雞白湯拉麵🍜 湯底較豚骨湯清,口感薄啲,加埋葱花好香好味既
試完清雞白湯可以加啲一味粉同蒜粒,等一等 等啲蒜粒浸一浸冧,碗雞白湯即刻香、味都提升,更挾拉麵一齊食
由於佢個麵幼啲同少蛋味,相對比較挾雞白湯既質地

雞叉燒味玉雞白湯拉麵

碗入面既雞叉燒望落似普通雞肉,一食發覺幾有風味,味道較炙燒豚肉好,如果你鍾意蒜味,加一粒浸冧左既蒜粒一齊食,連葱同少少浸左既一味粉,好香好正
將成碗拉麵質素提升左

雞叉燒

食日本拉麵成日都話要飲晒啲湯,飲完你就會得到。。。。。。。。。一杯一心

一杯一心

總括黎講,我唔鍾意佢集團式、炙燒豚肉普通、味玉失望,但湯同麵都幾唔錯,雞白湯仲有驚喜,拉麵計又唔貴,又方便,仲想點
都算係幾唔錯既選擇!

#前後係間舖只係大約半個鐘
#佢閒日仲有啲小食啤酒餐可以一試