2020-11-01 1434 瀏覽
人在西環尾,經過一條普通嘅街,見到間普通既餐廳,泰菜,普通嘅裝修,正正常常,光猛既伙記全泰國人,得一兩個識啲廣東話,不過唔講英文都唔驚因為有手指同號碼既餐牌上基本泰菜有既野都有,一於揀必食既試菜黃咖哩雞,椰香撲鼻,食落有奶香又綿又甜又惹味,好好食口感厚身,雞肉夠晒份量,好滿足既感覺加埋咖哩汁配飯都好正,但我另有安排,就係勞蘇食推介既 —— 蒜蓉包廚房焗緊已聞到香,上枱賣相已經加晒分,又大件又香又蒜個包外面脆到卜卜聲,但入面保持軟綿,吸晒啲蒜油超濃味絶對係我食過最好食嘅蒜蓉包之一,就咁食已經好正,配埋黃咖哩一齊食我死了,多層次既好味好好味呀,要飲返杯椰汁冰x咸檸七冷靜下先泰式燒牛肉,肉質夠腍,火候keep到外香而入面唔全熟,味道唔錯,係牛味可以再濃啲個泰式醬就相當好味明爐烏頭,試泰菜必食,我自己都好鍾意一面慢慢挾魚肉一面同朋友傾計烏頭份量足,魚肉多而夠鮮唔會散,醬汁偏辣但都係正既,酸、辣、咸、同魚味都平衡到,不錯既最後係芒果糯米飯!賣相幾特別,啲飯係球形既,兩色飯,味道就正常而芒果偏酸,ok啦依個質素依個份量居然係依個價錢,可以話係驚人完全唔能夠睇少佢普通既外表,好猶豫寫唔寫依篇食評因為
餐牌上基本泰菜有既野都有,一於揀必食既試菜

黃咖哩雞,椰香撲鼻,食落有奶香又綿又甜又惹味,好好食
口感厚身,雞肉夠晒份量,好滿足既感覺
廚房焗緊已聞到香,上枱賣相已經加晒分,又大件又香又蒜
個包外面脆到卜卜聲,但入面保持軟綿,吸晒啲蒜油超濃味
我死了,多層次既好味
好好味呀,要飲返杯椰汁冰x咸檸七冷靜下先

黃咖哩雞

咖哩雞

蒜蓉包

蒜蓉包遇上黃咖哩

椰汁冰x咸檸七

個泰式醬就相當好味
最後係芒果糯米飯!

明爐烏頭

烏頭

芒果糯米飯

依個質素依個份量居然係依個價錢,可以話係驚人
完全唔能夠睇少佢普通既外表,好猶豫寫唔寫依篇食評因為唔想以後食要同人差位
好多野都好食架但我被個蒜蓉包俘虜左咋

#無食過佢既蒜蓉包唔好同人講你食過蒜蓉包
#人哋話冬蔭功都好正
#好食到離晒譜嘅泰國餐廳!
黃咖哩雞
咖哩雞