餐廳: 鴨大哥 (時代廣場)
資訊:

2021-11-26 2902 瀏覽
是日為星期五,收工後當然要賀一賀,心血來潮想食北京烤鴨,友人特登帶我去左時代廣場既鴨大哥!除左烤鴨,餐牌都有廚師精選,燒味,小食,魚,海鮮,肉類,蔬菜,素菜系列,湯,粉麵飯,甜點,飲品。第一次黎,一定要試試北京烤鴨。北京烤鴨 每隻 $548 另加一雖然我哋一行二人,不過貪心咁叫左全隻鴨。服務員先上醬汁配料,分別有常見嘅烤鴨醬,京蔥絲,青瓜絲,同少見嘅胡麻醬同庶糖。好快服務員就拎隻全鴨俾我哋睇,之後拎去起皮。片皮鴨上碟賣相唔差,不過只得微微暖暖哋,唔夠熱喎,服務員切皮切得太耐啦,隻碟又係凍架,唔夠專業。不過皮基本上都夠脆嘅,脂肪唔算太多,肉都唔韌嘅,齋食皮會太油,用薄餅皮包住食就唔油。薄餅皮夠薄身,不過皮唔夠熱,雖然好似已經保住温,但係加埋凍青瓜,京蔥同燒烤汁一齊食,整到啲鴨更加凍。薄餅分量就多到食唔嗮。個人覺得呢度嘅北京烤鴨只係勉強合格。北京烤鴨二食 蒙古式炒鴨崧 $108 另加一食北京烤鴨要二食係常識啦。北京烤鴨二食有4款揀,服務員話蒙古式炒鴨崧係燒烤味,好食架,咁就信吓佢啦。蒙古式炒鴨崧一客6件,爽脆生菜放左鴨崧,加左蒜粒同孜然粉,仲有少少脆脆,有少少街頭燒烤嘅味道,味道唔會太濃,

北京烤鴨

第一次黎,一定要試試北京烤鴨。
北京烤鴨 每隻 $548 另加一

醬汁配料

北京烤鴨

薄餅分量就多到食唔嗮。個人覺得呢度嘅北京烤鴨只係勉強合格。
薄餅皮

薄餅皮

北京烤鴨二食 蒙古式炒鴨崧 $108 另加一

蒙古式炒鴨崧

食北京烤鴨要二食係常識啦。北京烤鴨二食有4款揀,服務員話蒙古式炒鴨崧係燒烤味,好食架,咁就信吓佢啦。蒙古式炒鴨崧一客6件,爽脆生菜放左鴨崧,加左蒜粒同孜然粉,仲有少少脆脆,有少少街頭燒烤嘅味道,味道唔會太濃,感覺相對健康。不過嫌份量太少。

茶有鐵觀音,龍井,壽眉,烏龍,普洱,位位$18。

試左呢度嘅招牌菜,有少少失望。張枱好窄,完全唔夠位擺食物,感覺唔太舒服。Well,下次未必會再黎。
2021-11-26
醬汁配料