2016-06-06 7755 瀏覽
呢排經常跟住灣仔嘅好友發掘呢區嘅餐廳!呢間歐洲菜新開,連佢都未試過,上到去門口(觀察下環境)睇見裝修幾舒服,中央一個好大嘅吧枱,座位有低嘅梳化位,又有高嘅高腳枱,因為已經過了午餐高峰期,所以只有一枱女性坐梳化位,問埋外籍店員攞午餐餐牌睇,價錢都ok,佢問我們想坐邊,我想向窗,所以揀高腳枱,樓層高向窗好開揚,枱面玻璃下係一個黑膠唱片盤!坐低之後,問外籍店員有無識講廣東話嘅店員,因為餐牌好多袋材都唔認識,只係列出材料!食材餐廳好多都自製,例如香腸!吧枱上亦有好多自家浸製嘅辣椒之類嘅配料!佢搵咗個中國人店員出來,經過佢詳細解釋啲菜色(好多食材名稱都係香港比較少見,好似火箭菜都唔係用香港常用嘅英文字眼)經過好友問清楚,店員亦稱可以一個午餐分享!呢個餐牌有啲問題,佢寫2個菜$188或3個菜$258,最大問題係per person,令人理解午餐係段人頭計錢,後來問清楚係段餐計,最後成功落單,呢類西餐唔好急,唔可以用香港人一般速度去計!免費餐包:餐包外脆,有咬口,入面鬆軟,充滿麥味!炸蘑菇飯波波:店員介紹蘑菇加飯再炸,好像薯仔波,面頭灑滿椰絲,火箭菜芝士沙律:好簡單,火箭菜用油醋汁撈咗,火箭菜唔會苦
免費餐包:餐包外脆,有咬口,入面鬆軟,充滿麥味!
火箭菜芝士沙律:好簡單,火箭菜用油醋汁撈咗,火箭菜唔會苦,好鮮嫩!上面放咗幾片薄芝士,芝士味道唔濃,反而質地幾得意,係彈牙嘅,少許水牛芝士嘅感覺!加上醃過嘅桃肉,微酸爽脆,幾開胃!
香煎鱸魚:簡單煎過再燴汁,魚肉嫩滑唔腥,啲汁微辣惹味!下面墊底嘅果仁爽口,好味
蘋果呍呢嗱青檸汁:蘋果及青檸味道清新,加上呍呢嗱味,令味道有層次又唔會膩!正!
凍檸檬茶:朋友飲,佢話味道清爽,難得睇住外籍店員在吧枱即沖茶,再用調酒杯加冰沖製!

店員有禮有耐性,食物有特色,即叫即做又好味(連飲品嘅茶都係即沖再加冰變凍檸茶)呢度又唔催促,好悠閒,不過見來嘅都係英文人,講真餐牌真係要有中文先吸引新客,至少令人明白用乜嘢食材同煮法(好像其中一款主菜係慢煮,唔係店員講都睇唔出)英文詞彙又跟外國模式,就算英文好都未必明!
以呢個水準,午餐一啲都唔貴!希望可以令多啲人認識北歐菜!
2016-05-06