2021-11-01
呢間係喺北海道札幌市好受歡迎嘅居酒屋💕日本店主松本洋平仲遊歷過二十多個國家 識好多多國料理 所以創作嘅料理都好有各國⾵味✨餐廳推出咗新餐牌同菜式 好開心獲邀去試菜🥳.📌軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒兩食(味噌燒茄子) $115人生第一次食鹿肉😨用咗七成鹿肉再加三成牛肉🦌🐮其實佢係咩味 又真係食唔出🤣但係口感非常之軟淋 食落真係似和牛漢堡扒😍但係就冇咗牛嘅騷味🤫難怪係招牌菜 確實值得一試🤤面頭嘅味噌醬汁都幾濃味 個人認為就重味咗啲 蓋過咗肉嘅香味🤭好鍾意佢隔離舊茄子 燒得好香好𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆🍆.📌土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98平時喺街好少食牛雜 驚佢污糟🙈不過今次嚟到高級啲嘅餐廳 仲要係和牛就試吓🍴呢款都係味噌煮 不過就冇咁杰同濃味😛牛雜有牛肚,牛腸同牛小腸😚但係個人唔太識食 覺得全部都係好瘦嘅牛腩😂肉質偏鞋同乾 牛味都唔太濃 可能因為比味噌味蓋過咗🤔.📌海鮮大阪燒 $90大阪燒都係佢地嘅招牌菜✨由細到大都麻麻地大阪燒同小丸子🤣但今次食又出奇地覺得好食😍佢粉漿好少 唔會食到成口粉😝海鮮有好多 夠晒足料 仲有沙律醬同大量木魚絲🥰𝘀𝗶𝘇𝗲唔算好大 當過下口癮又可以試多啲唔同野😎.📌沙鎚魚$18妹妹好鍾意
📌軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒兩食(味噌燒茄子) $115
📌土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98
📌海鮮大阪燒 $90
📌沙鎚魚$18
妹妹好鍾意食沙鎚 估唔到呢到有🐟炸得勁脆 連條魚尾同魚骨都可以食晒 魚肉仲好滑添🤤
📌比爾芝士配車厘茄 $25
呢款芝士比較少見👀佢好似𝗺𝗼𝘇𝘇𝗮𝗿𝗲𝗹𝗹𝗮咁可以拉絲 個鹹香味同騷味完全可以媲美到藍芝士💙炸得好脆 芝士夠軟滑又流心🧀重口味真係要𝘁𝗿𝘆 𝘁𝗿𝘆👍🏻
📌吉列一口芝士 $58
呢到所有炸物都好出色 就完擺咗好耐都依然𝗸𝗲𝗲𝗽住脆卜卜😚呢款芝士就冇拉絲 不過都係好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆好流心😌芝士鹹香味都好重‼️
📌明太子飯糰 $25
第一次食燒飯糰🍙成舊外層都脆卜卜 好似煲仔飯嘅飯焦咁🤩不過有少少窿味🤏🏻明太子味道唔算好濃🙈
📌千兩茄子 $48
個人認為價錢有少少進取🤑佢得一舊茄子再開邊 同個茄子頭🍆不過係幾𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆 但就冇乜味🤧
📌冬菇 $18
呢款都係普通正常味~~佢應該淨係放咗少少鹽嚟吊味 所以菇嘅鮮味好出😝
📌甜品
是日甜品係牛奶紅豆糕🍮紅豆好足料 不過面層牛奶味就唔夠🥛但真係幾好食 好細件 唔夠喉呀😵