2024-12-21
朋友好鍾意食鐵板燒,佢話聽人講呢一間鐵板燒都幾唔錯,價錢都算係經濟實惠,於是大家就試一試,而整體菜式都令人滿意,擺盤完全唔敷衍,而某啲菜式嘅醬汁都令到我覺得幾回味。‣ 商務鐵板一人前 $788· 先付沙律菜配酸醋汁,都確實係開胃嘅好幫手。· 菊志の茶碗蒸茶碗蒸入邊擺咗一啲松葉蟹肉,蒸蛋本身都相當滑溜,鮮味十足。· 高知炙烤鰹魚鰹魚嘅處理我都好滿意,豆乳醬作伴再加上黑蒜油醋,肉質相當之細嫩幼滑,放入口嘅時候極之滿足,而豆乳醬都令到個口感更加豐厚。· 幸の海洋二品帆立貝嘅配汁別出心裁,綠色嘅係枝豆汁;另一邊就係白貝柱汁,而帆立貝煎得啱啱好,生熟度控制得好好,食得出帆立貝本身嘅鮮味。而另一道菜就係清酒煮蜆,啲蜆相當新鮮,而且帶有濃郁嘅海鮮風味,每一隻啲肉質都相當飽滿,仲充滿住牛油香味,令人相當之讚嘆。· 虎蝦虎蝦旁邊嘅係法式龍蝦汁,如果想食到蝦本身嘅鮮甜味,就咁食就可以。法式龍蝦汁味道相當之濃郁,鍾意比較重口味嘅話,絕對推薦搭配法式龍蝦汁一齊食,啖啖肉之餘仲有龍蝦嘅香味爆出嚟。· 鐵板香煎鵝肝鵝肝咬落去相當之嫩滑香口,但係我自己幾鍾意佢係搭配焦糖蘋果,鵝肝搭配酸甜嘅嘢絕對係冇得輸,而鵝肝嘅份
‣ 商務鐵板一人前 $788
· 先付
沙律菜配酸醋汁,都確實係開胃嘅好幫手。
· 菊志の茶碗蒸
茶碗蒸入邊擺咗一啲松葉蟹肉,蒸蛋本身都相當滑溜,鮮味十足。
· 高知炙烤鰹魚
· 幸の海洋二品
· 虎蝦
· 鐵板香煎鵝肝
鵝肝咬落去相當之嫩滑香口,但係我自己幾鍾意佢係搭配焦糖蘋果,鵝肝搭配酸甜嘅嘢絕對係冇得輸,而鵝肝嘅份量絕對唔細,咬落去嘅時候真係滿滿嘅幸福感。
· 和牛薄燒 & 京の野菜
師傅問我哋要幾成熟,咁我就答佢五成熟,睇住師傅手勢燒得啱啱好。旁邊嘅係茄子慕絲,大啡菇以及翠玉瓜。而和牛肉片包裹住香蒜同埋蔥,所以咬落去嘅時候口感十足,嫩滑脆口不停交纏,加埋牛肉本身嘅香,鐵板燒就食呢啲。
· 菊志炒飯
炒飯本身就有一啲櫻花蝦乾增添碗飯嘅口感,而且上面仲有少少黑松露,令到個炒飯更加香。每粒飯都炒得粒粒分明,就算食到呢到覺得有啲飽飽地,都係會忍唔住清晒成兜飯。而旁邊都仲有漬物蕎頭,酸酸地易入口。
· 湯品
食到差唔多麵豉湯就送到上嚟,暖胃之餘都為呢一餐做一個收尾。
· 甜品
甜品係豆腐雪葩,我自己就好鍾意呢個甜品,覺得係令到個口腔清新咗之餘,帶住豆香嘅餘韻離開真係好滿足。