2021-04-27
最近心情好似天氣一樣吾係咁晴朗🤥好想搵個海旁行下 散下心🥴雖然今日天陰多雲 但冇雨 總算清涼 舒服😊決定約個朋友食個午餐 順便傾下心事🤭朋友介紹北角果邊 有好野食 我緊係要相信個地膽啦😁 佢帶左我去北角碼頭 吹左一陣海風 個人即刻醒哂 仲吹到好肚餓添😅於是我地入左去一間叫《碼頭酸菜魚》嘅餐廳 位置就正正係北角渡輪碼頭旁😏望住靚海食午餐 心情都特別好🥰咁岩撞正午飯時間 店舖滿座 需要等位😬店員服務態度良好 好貼心咁問我地 想坐戶外還是室內☺️我怕吹亂個頭 緊係揀坐室內啦店舖格局不大也不小 座位寬敞舒適😉吾會迫迫夾夾👍朋友極力推介呢度嘅酸菜魚🤩頭先入座期間已經留意到其他食客都係食緊酸菜魚🤣心諗一定超正 先會枱枱都嗌呢樣🤓我二話不說 即刻下單😛然後加點左2客小食和2杯飲品🤤。馳名碼頭酸菜魚 🐟(兩人份量:HK$188)(四人份量:HK$288)個酸菜魚🐟少少辣 魚肉份量多口感柔滑嫩口 湯底酸味剛剛好 加埋寬粉吸埋個湯 好味道 個底既酸菜份量好足料 送飯一流👍。腰果扇貝酥🐚 (HK$98)我從來都未係餐牌上面見過扇貝酥 見佢寫住推介 所以忍唔住點左個黎試 炸香左既扇貝加埋脆脆腰果 好香口😋扇貝
雖然今日天陰多雲 但冇雨 總算清涼 舒服😊
朋友極力推介呢度嘅酸菜魚🤩頭先入座期間已經留意到其他食客
都係食緊酸菜魚🤣心諗一定超正 先會枱枱都嗌呢樣🤓
我二話不說 即刻下單😛然後加點左2客小食和2杯飲品🤤
。
腰果扇貝酥🐚 (HK$98)
炸香左既扇貝加埋脆脆腰果 好香口😋
扇貝肉炸既火喉適中 粉漿唔會過厚👍
。
薯條🍟雞中翼 (HK$48)
雞中翼同平時下午茶食既差唔多
個薯條好得意 有波浪紋同直薯條🍟
下午茶食呢個都係好選擇😎
。
凍檸檬茶🍋(HK$16)
凍咖啡☕ (HK$16)
正常檸茶 唔會有澀味 有茶香
咖啡幾好 唔太苦 濃淡岩岩好