2015-05-12 811 瀏覽
去北角舊同事屋企附近打冷打冷打冷~~*v*~ 佢帶咗我哋去食呢間潮樂園~舖面裝修好新淨,入面牆身地板以淺木色為主,而枱凳係全白色嘅,感覺好乾淨,一洗我對打冷=污漕嘅印象~嗰日係平日,但都幾多人食,等咗大約15分鐘到啦~一坐低即刻一人一句要食呢樣嗰樣,我呢班同事真係好嘈架~哈哈~其實今次只係4個人,平時齊人真係不得了,希望嗰日無嘈親人哋啦 =P因為比3個嘈人搶哂D Menu 我就唯有睇住牆上幾條木造嘅Menu 先啦,後來發現應該係招牌菜,因為成間店就係得呢幾條::::::最吸睛應該係巴基斯坦靚咖哩~ 哈哈:::::不過我揀咗蠔餅~~好啦~到食嘢時間~介紹下嘈人揀嘅餸先::首先係個小食醉香鴨舌,to be honest我係唔食鴨舌嘅,不過聞到個酒香味好濃,係好香的醉雞味道,同事話超好食,如果食鴨舌的絕對值得推介跟住係蠔仔粥 – 係一碗含蠔量好高嘅蠔仔粥,隨便裝一碗都已經係啖啖蠔仔*v*~湯味鮮甜~另外有D唔知係叫方魚定魷魚碎係入面煙煙韌韌增加口感~勁食3小碗~手打魚蛋魚片 – 店員話係用新鮮魚自己打的~絕無溝粉~因為無溝粉所以唔似出面食的魚蛋咁彈牙,但就多咗一分鮮味,其實係似鯪魚球的爽口感

嗰日係平日,但都幾多人食,等咗大約15分鐘到啦~

好啦~到食嘢時間~介紹下嘈人揀嘅餸先::

含蠔量好高嘅蠔仔粥
手打魚蛋魚片 – 店員話係用新鮮魚自己打的~絕無溝粉~因為無溝粉所以唔似出面食的魚蛋咁彈牙,但就多咗一分鮮味,其實係似鯪魚球的爽口感但滑D
手打魚蛋魚片
蠔餅 – 有2大塊~~呢個係真係好好味! 同蠔氣了一樣平時食蠔餅總係炸到好脆,油淋淋咁,呢個一D都唔覺得油,佢外面脆脆地但入面係好似油炸鬼入面的質地,好軟熟同好香~正!~
蠔餅
另外係店員介紹下叫咗一隻凍蟹,佢講笑話唔好食唔收$$喎~身為蟹精,佢咁講唔叫都唔得啦~嘈人同事仲同佢講話唔好介紹我食蟹,因為我一定會叫~LOL~

$300嘅凍蟹當然唔係平時食嗰D巨蟹啦,不過估佢唔到好實肉,每件都啖啖肉,絕對唔係得個殼嘅水蟹
潮洲凍蟹:::時價:::當日盛惠$300
其實仲想試下D無味精滷水同個牛坑腩,見到隔離枱食都幾靚仔仲好大碟,但已太飽,唯有下次再試啦 ~
2015-05-05
含蠔量好高嘅蠔仔粥