2021-11-07 200 瀏覽
將軍澳區大大話話咁多商場,好似好多餐廳咁,但好多時去到食飯都唔係好揀得落手,最後黎黎去去都係去個幾間,又黎返之前食過嘅四點金。芥末白切墨魚片 ($98)用咗墨魚身切片,所以比較紮實。 因為冇用滷水調味,所以成塊都白雪雪,主要係靠個醬汁提鮮。 要讚嘅係個Wasabi真係有生磨嘅感覺,係靚嘅Wasabi味,配埋唔太咸嘅豉油,令到清淡嘅墨魚片都滲出鮮味。香煎芝麻餅 ($74)一入口就充滿芝麻香,成塊都煎得好脆,韭菜肉餡帶少少胡椒香氣好香口。 總括黎講就好似將韭菜餃沾滿芝麻煎香左咁,幾得意值得一試。潮州炸蝦蟹棗 ($120)有少少令我諗起去飲嗰時食到嘅炸蟹鉗鬆軟版,平時鍾意食手工炸蝦丸炸墨魚丸嘅朋友應該會幾鍾意,一路食一路感受到師傅今朝啱啱整起嘅手藝。福果芋泥 ($28)芋泥做得好好,軟綿綿香芋頭味得黎唔會太甜,味道完全唔假,仲有少少白果喺面,口感幾豐富,係老人家都會鍾意嘅傳統味道。

芥末白切墨魚片 ($98)

香煎芝麻餅 ($74)

潮州炸蝦蟹棗 ($120)

福果芋泥 ($28)